Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg talade under tisdagen den franska nationalförsamlingen. Bild: Rafael Yaghobzadeh
Greta Thunberg talade under tisdagen den franska nationalförsamlingen. Bild: Rafael Yaghobzadeh

Greta Thunberg bojkottades av franska högerpolitiker

Greta Thunberg har hyllats av Barack Obama och påven.
Men när hon under tisdagen talade i den franska nationalförsamlingen bojkottades mötet av politiker på högerkanten.
– Ni kan välja att inte lyssna på oss barn, men ni måste lyssna på den samlade forskningen, säger 16-åringen.

Samtidigt som den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg besöker Paris upplever Frankrike sommarens andra rekordheta värmebölja. Termometern närmar sig 40-strecket på flera håll i landet och alla medier talar om hur man överlever i ”la canicule”, värmeböljan.

De två största franska dagstidningarna, Le Figaro och Le Monde, frontar med apokalyptiska rubriker om att landet står inför en kronisk torka och bilder visar sprucken mark. Bevattningsrestriktioner påverkar redan idag tre fjärdedelar av landet och bönderna vet varken ut eller in.

Fullsatt hus

Salen ”Victor Hugo” i den franska nationalförsamlingen är fylld till brädden när Greta Thunberg gör entré. Bland åhörarna finns 170 parlamentariker, studentorganisationer, tankesmedjor, representanter från svenska ambassaden och ett uppbåd journalister, framförallt franska men också svenska.

Nationalförsamlingens vice talman, Hugues Renson, inleder med att citera en text från den franske författaren Victor Hugo från 1840:

”Vad sorgligt att naturen talar och att människorna inte lyssnar”.

Därefter tar Greta Thunberg vid och presenterar sig kort på franska innan hon övergår till engelska. Hon kastar en känga till dem som kritiserar henne för att vara en undergångsprofet när det kommer till den globala uppvärmningen.

– Jag kommer hit med både goda och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att jorden inte kommer att gå under om 11 år, säger hon men övergår snart till att referera till siffror ur FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport.

Hon lägger extra vikt vid kapitlet om utsläppen av koldioxid.

– Sedan jag började mitt anförande till er idag har det släppts ut 800 000 ton koldioxid i världen.

Bojkottades av högerpolitiker

Flera politiker från högerpartiet Republikanerna och högernationalistiska Nationell samling har protesterat inför 16-åringens besök och bojkottat tisdagens utfrågning i Nationalförsamlingen. Ledamöterna kallar Thunberg ”en profet i kortbyxor”, ”Nobelpristagare i att sprida skräck” och ”ekologins Justin Bieber”.

Så här svarar Greta Thunberg på kritiken:

– Jag vill fråga er som tycker att vi är extrema: Har ni någon annan, trovärdig plan? Finns det ett hemligt Parisavtal? Ni kan inte skapa er egna fakta bara för att ni inte gillar våra siffror.

En högerparlamentariker på plats i salen passar på att hylla Greta Thunberg under utfrågningen.

– Jag är en av få högerpolitiker här. Vad jag ser är en ung kvinna som delar sin rädsla för framtiden. Jag har ett barn i din ålder och jag förstår ditt engagemang och jag vill tacka dig, säger han.

Han möts av applåder, men de allra längsta ovationerna får Greta Thunberg. Hon är däremot inte speciellt imponerad över dem eller de deltagande politikerna.

– Det verkar inte som att ni har förstått vad vi har sagt. Istället för att berömma oss så kan ni försöka göra något istället, säger hon.

Miljöministrar lämnar

Emmanuel Macrons miljökabinett befinner sig just nu i en reell oordning. I förra veckan lämnade landets miljöminister François de Rugy sin post efter avslöjanden om att han låtit skattebetalare stå för notan när han bjudit på exklusiva middagar med hummer och dyrt vin.

Hans företrädare, Nicolas Hulot, satt också bara omkring ett år på posten. Han avgick i protest mot att han inte fått genomföra den miljöpolitik han önskat.

I slutet av utfrågningen i Nationalförsamlingen får Greta Thunberg en fråga av en fransk journalist om hon anser att den franska regeringen och Macron gör tillräckligt i klimatfrågan.

– Inget land gör tillräckligt. Situationen ser likadan ut överallt, säger hon.

FAKTA: Greta Thunberg

Sedan förra sommaren har den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag. Hon tänker inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet.

Hennes rörelse har döpts till #fridaysforfuture och runt om i Europa demonstrerar ungdomar för att förmå politikerna att leva upp till tuffa klimatmål.

Svenskan har talat vid bland annat FN:s klimattoppmöte, Världsekonomiskt forum och i Europaparlamentet.

Tidigare har 16-åringen nominerats till Nobels fredspris av svenska och norska politiker.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.