Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Greta Thunberg är "Årets person 2019"

På onsdagen utsåg anrika Time Magazine Greta Thunberg till "Årets person 2019". Därmed ansluter hon sig till ett prominent sällskap bestående av bland annat Martin Luther King Jr, Angela Merkel och Bono. Greta Thunberg nominerades jämte bland andra Donald Trump och Mark Zuckerberg.

Klimataktivisten Greta Thunbergs segertåg runt om i världen bara fortsätter, hennes jobb för klimatet hyllas på många sätt. Tidigare i höst var hon i New York en längre tid där hon bland annat höll ett hyllat och känslomässigt tal i FN, och nu är hon i Madrid för FN:s stora klimatmöte.

LÄS MER: Greta Thunberg framme i Madrid

LÄS MER: Bolsonaro avfärdar Thunberg: Ungjävel

Hennes miljöarbete har uppmärksammats över världen det senaste året, och hon har prisats för det flera gånger. I somras tilldelades hon franska Normandies frihetspris på 25 000 euro, hon har prisats av Amnesty för sitt arbete, och fått Right Livelihood-priset.

Årets person

Nu kan hon addera ännu ett prestigefullt pris till listan, då hon som första svensk blivit utnämnd till "Årets person 2019" av amerikanska magasinet Time Magazine.

– Det är egentligen ganska ofattbart när man tänker på det. Att det har gått så fort. Och det betyder självklart väldigt mycket. Jag är väldigt tacksam och hedrad över utmärkelsen. Jag hoppas att det kan vara till nytta för rörelsen, för Fridays for future-rörelsen. Det är alla vi som ska vara det, inte bara jag, säger Greta Thunberg till DN.

"Hon har Aspergers syndrom, vilket innebär att hon inte använder samma emotionella register som många av personerna hon möter. Hon ogillar folksamlingar; ignorerar småprat; och talar i direkta, okomplicerade meningar. Hon kan inte smickras eller distraheras. Hon imponeras inte av andras berömmelse, och tycks inte heller vara särskilt intresserad av sitt eget växande kändisskap. Men just dessa egenskaper har bidragit till att hon blivit en global sensation. När andra ler för att lätta upp stämningen, tillintetgör Thunberg. När andra talar om hopp, upprepar Thunberg den oantastliga vetenskapen: Hav kommer stiga. Städer kommer svämmas över. Miljoner människor kommer lida", skriver Time Magazine bland annat.

Greta Thunberg är den tionde namngivna kvinnan som mottar priset sedan det instiftades för 92 år sedan. Priset har emellertid också delats ut till grupper, som Metoo-rörelsen 2017 och "Amerikanska kvinnor" 1975.

Greta Thunberg nominerades jämte prominenta personer som Donald Trump, Nancy Pelosi, CIA- visselblåsare, Rudy Giuliani, Kinas president Xi Jinping, de som protesterar i Hong Kong, Megan Rapinoe som är amerikansk fotbollsspelare, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och Mark Zuckerberg grundare av Facebook. Totalt var tio personer nominerade.

Årets vinnare presenterades i NBC’s morgonprogram Today på onsdagsmorgonen amerikansk tid.

LÄS MER: DiCaprio om mötet med Thunberg: En ära

Varje år utnämner Time Magazine "Person of the Year", och förra årets vinnare blev Jamal Khashoggi och flera andra journalister. Jamal Khashoggi var journalist och mördades inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018.

Talade på klimatmötet

För några dagar sedan fick Greta Thunberg avbryta sin klimatmarsch Madrid för att det var för mycket folk som deltog. Och på onsdagen höll hon ett ytterligare hyllat tal, denna gång på klimatmötet i Madrid inför klimatexperter och ministrar från hela världen. Spaniens miljöminister Teresa Ribera och Jennifer Morgan, vd för Greenpeace International var också några av morgonens talare.

I sitta tal påminde Greta Thunberg ännu en gång om hur viktigt det är att vi gör något, att vi måste lyssna på forskarna, att de rika länderna måste hjälpa de fattiga att nå sina mål, och att folket måste pressa världens ledare för att något ska hända.

LÄS MER: Thunberg större än Trump på Instagram

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.