Mitt i natten går larmet, en båt med båtflyktningar har landat på stranden nära flygplatsen på Lesbos, en hjälparbetare hjälper en gammal dam från Syrien att ta sig upp från stranden.
Mitt i natten går larmet, en båt med båtflyktningar har landat på stranden nära flygplatsen på Lesbos, en hjälparbetare hjälper en gammal dam från Syrien att ta sig upp från stranden.

Greklands turism drabbas hårt

Krisen i Grekland förvärras av läget vid gränsen till Makedonien och EU:s oförmåga att hitta en lösning. På 14 månader har närmare en miljon flyktingar kommit hit, över hälften till Lesbos. Det väntas slå katastrofalt mot öns viktiga turism.

ANNONS
|

Enligt den internationella organisationen för migration, IOM, beräknas omkring 968000 personer ha kommit till Grekland sjövägen mellan den 1 januari 2015 och den sista februari i år. Antalet väntas passera en miljon i mitten av mars. Under årets första 60 dagar har närmare 2000 migranter och flyktingar anlänt varje dag.

Statistiken för Lesbos visar enligt FN:s flyktingorgan UNHCR att över 573000 människor sökte sin tillflykt hit sjövägen under perioden ovan. Under förra månaden var det i genomsnitt över 1000 personer om dagen, 35 procent barn, 21 procent kvinnor och 44 procent män. De flesta kom från Syrien, Afghanistan och Irak, I den ordningen.

ANNONS

Läs också: De väntar i ovisshet

När Makedonien nu stryper antalet som tillåts passera gränsen från Grekland, finns omkring 3700 registrerade nyanlända på Lesbos, samtidigt som nya tillkommer varje dygn i gummibåtar från Turkiet. I måndags var det 1400 flyktingar, medan 479 kunde lämna ön med färja till fastlandet.

– Antalet som får åka härifrån har minskat något efter beslut av den grekiska regeringen. Det är för att kunna kontrollera flödet när Makedonien praktiskt taget stänger gränsen, säger Marios Andriotis-Konstantios, rådgivare i internationella relationer vid borgmästarens kontor i Mytilini på Lesbos.

Myndigheterna har kapacitet att ta emot upp till 6000 flyktingar.

–Även om det blir ännu fler har vi en plan för det med ett nytt transitcenter. Vi kan också utnyttja, som en sista möjlighet, färjorna. Men så länge vi inte har över 7 000 eller 8 000 flyktingar permanent bör vi kunna hantera situationen. Vi har vidtagit effektiva åtgärder med hjälp av frivilligorganisationer och volontärer.

ANNONS

Men det måste till en politisk uppgörelse inom EU och i förhållande till Turkiet, betonar Marios Andriotis-Konstantios.

–Lösningen på flyktingkrisen ligger långt bortom vårt mandat och våra politiska möjligheter på Lesbo, säger han.

Den permanenta lösningen är naturligtvis att stoppa kriget i Syrien och rekonstruera landet.

–Men under tiden måste vi hantera krisen på ett humant och effektivt sätt i samarbete. Vi kan inte visa flyktingar tillbaka som kommer i läckande gummibåtar, det är ett svårt val. Och vi kan inte ensamma lösa detta i Grekland och på Lesbos.

Han är mycket kritisk till att människosmugglingen och illegala nätverk inte bekämpas tillräckligt utanför EU.

–Om ett brott begås i ett land har du en moralisk skyldighet som regering att stoppa och beivra brottet, särskilt när offren är små barn och havande mödrar. Det finns ingen ursäkt för att inte stoppa smugglarna, säger Marios Andriotis-Konstantios.

Inför årets turistsäsong befarar man att många ska överge Lesbos.

ANNONS

–Vi tror att antalet ankomster kan sjunka med 70 till 80 procent, särskilt från andra europeiska länder. Ärligt talat förstår jag inte varför Lesbos ska sättas i karantän av andra europeiska stater. Det finns ingen anledning till det. De kanske ser kaos i varje nyhetsrapport, med travar av livvästar på stränderna och havererade båtar. Men flyktingskrisen berör bara en eller två procent av Lesbos. De övriga 98 procenten är redo att ta emot turister. Genom att komma hit stöder turister dem som stöder flyktingarna i vardagen, framhåller Marios Andriotis-Konstantios.

–Det är säkert att komma hit och det är en moralisk belöning till den lokala befolkningen som lyckas klara en stor humanitär katastrof på egen hand, säger han.

Turismen är avgörande för Lesbos.

–Det är en av tre pelare för den lokala ekonomin, säger Marios Andriotis-Konstantios.

ANNONS