En kvinna grips av polis i Aten på upploppens fjärde dag.
En kvinna grips av polis i Aten på upploppens fjärde dag.

Greklands regering skakad efter upploppen

ANNONS
|

Våldet i Grekland har hela tiden tilltagit under de fyra dagar som gått sedan dödsskjutningen. Och upproret riktar sig i allt högre grad mot symboler för statsapparaten.

Vid en demonstration igår organiserad av strejkande lärare och studenter försökte militanta grupper storma parlamentet. Polis fick använda tårgas för att hejda angreppen.

I Aten sköt en polis två varningsskott för att skingra demonstranter.

- En polisman blev trängd av en grupp anarkister ett kvarter från polisstationen och sköt minst två gånger i luften för att skrämma bort dem, sa en talesman för polisen till Reuters.

Polisen uppgav också att demonstranter i Aten setts använda svärd och slungor som plundrats i en vapenaffär.

ANNONS

Och det är inte bara i huvudstaden som polisen är illa trängd. I Patras belägrade 500 demonstranter polisstationen. Även där användes tårgas till försvar.

Attackerna är välorganiserade. Extrema vänstergrupper har sedan länge erfarenhet av strider med polisen.

- Det finns välfungerande mekanismer med internet och mobiltelefoner som snabbar upp bråkmakarnas förmåga att reagera, förklarade kriminologen Ioannis Panoussis, enligt AFP.

- Den här gången sammanfaller det med spontan vrede hos de unga och därför har omfattningen av incidenterna kraftigt expanderat, sa Panoussis.

Även begravningen av Andreas Grigoropoulos i en burgen förort till Aten slutade i våld. Pojkens familj hade vädjat om en värdig ceremoni, och de 6000 deltagarna applåderade stillsamt när pojkens vita och blomstertäckta kista bars ut ur kyrkan. Men där fanns också ungdomar som skanderade de slagord som så ofta hörts de senaste dagarna:

- Snutar! Grisar! Mördare!

Efteråt bröt oroligheter ut. Ungdomar satte eld på soptunnor och kastade sten mot polisen som svarade med tårgas.

Protesterna får allt svårare politiska konsekvenser.

- Det här är en sorgedag för oss alla. Men det måste finnas respekt för institutioner och lagar, sa premiärminister Kostas Karamanlis igår.

På kvällen angrep han demonstranterna i ett tv-tal.

-Alla som skapar våld och vandalism är demokratins fiender.

ANNONS

Karamanlis träffade under dagen ledarna för övriga fyra partier i parlamentet för att diskutera situationen. Regeringen höll också ett nytt krismöte.

Grigorios Papandreou, ordförande för socialistpartiet, försöker tvinga fram ett nyval.

- Det enda regeringen kan göra är att avgå och låta folket döma, sa Papandreou.

Socialistledaren, som talar svenska efter att hos oss ha levt i landsflykt under militärjuntans tid, har sedan i september för första gången på åtta år ett övertag i opinionsmätningarna över regerande konservativa partiet Ny Demokrati.

Att vara största parti är avgörande då det grekiska valsystemet gynnar segraren. Vänstern vann flest röster i förra valet men förlorade ändå på grund av sin splittring.

Såväl det gammaldags kommunistpartiet som det mer moderna Radikala Vänstern (Syriza) har utnyttjat oron till att samla egna demonstrationer.

- I Ny Demokratis Grekland är det en förbrytelse att vara ung, sa Syrizas ledare Alekos Alavanos igår.

Idag ställs regeringen inför nya prov då landets två största fackförbund organiserar en sedan länge aviserad generalstrejk mot den ekonomiska politiken.

Premiärminister Karamanlis har vädjat om att ställa in strejken, men det största fackförbundet sa att protesterna genomförs som planerat.

Valet september 2007

ANNONS