Antonis Samaras, konservativ före detta premiärminister i Grekland, under en debatt i parlamentet i Aten på onsdagen.
Antonis Samaras, konservativ före detta premiärminister i Grekland, under en debatt i parlamentet i Aten på onsdagen.

Grekiska politiker anklagas för korruption

Tio grekiska politiker, bland dem flera före detta ministrar, anklagas för att ha tagit emot mutor av läkemedelsbolaget Novartis. Landets parlament har röstat för att en undersökning ska gå till botten med misstankarna.

ANNONS
|

De misstänkta – både konservativa och socialister – nekar till anklagelserna och talar om en häxjakt, iscensatt av vänsterregeringen för att skada dem inför nästa års val. Det schweiziska läkemedelsbolaget, som anklagas för att ha mutat både politiker och läkare, säger sig vara berett att agera "snabbt och beslutsamt" om dess medarbetare handlat omoraliskt.

Mer än ett år

Grekiska åklagare har undersökt misstankarna i över ett år. Fallet underställdes de folkvalda tidigare i februari, eftersom bara parlamentet enligt grekisk lag kan granska ministrar och häva deras immunitet.

- Vi kan inte bortse från det grekiska folkets vilja. Vi kommer inte att tysta ned och dölja en av de värsta skandalerna i modern grekisk historia, sade premiärminister Alexis Tsipras inför torsdagens parlamentsomröstning.

ANNONS

Tidigare fall

Före detta premiärminister Antonis Samaras, förre finansministern Evangelos Venizelos och nuvarande centralbankschefen Yannis Stournaras finns bland de misstänkta. Enligt Stournaras, som även var finansminister 2012–2014, är vittnesmålen som ligger till grund för anklagelserna "fullständigt falska".

Novartis har varit inblandat i misstänkta korruptionsskandaler i flera länder tidigare, bland annat i Sydkorea och Kina. 2015 betalade läkemedelsjätten motsvarade 3,2 miljarder kronor efter en stämning i USA där bolaget anklagats för att har gjort olagliga utbetalningar till apotek för att de skulle manipulera recept.

TT-Reuters

ANNONS