Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grekiska kustbevakningen öppnade eld mot turkiskt fartyg

Ett fartyg från den grekiska kustbevakningen har avlossat skott mot ett turkiskt fraktfartyg i Egeiska havet, uppger Reuters.

Den turkiska tidningen Hurriyet skriver att ett turkiskt lastfartyg träffats av flera skott efter en konfrontation strax utanför Rhodos under måndagseftermiddagen. Båten ska då ha befunnit sig på internationellt vatten. Även den turkiska kustbevakningen ska ha anlänt till platsen med två fartyg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På sajten Marinetraffic.com, som spårar fartyg genom AES, ser man hur lastfartyget plötsligt byter färdriktning utanför Rhodos.
 

Olika utsagor

Upptakten till händelsen är enligt tidningen att det turkiska fartygen vägrat att stanna på internationellt vatten för att få sin frakt inspekterad av kustbevakningen. Kaptenen på det turkiska skeppet berättar för Hurriyet att kustbevakningen instruerat honom att sätta kurs mot Rhodos hamn, och när han vägrat ska de ha öppnat eld.

– De ville att vi skulle ankra utanför Rhodos för att de skulle kunna kontrollera vår last. När vi inte gick med på det sa de att de skulle öppna eld om vi inte stannade, och de gjorde just det. Vi har undkommit en stor fara, säger kaptenen på lastfartyget M/V ACT till tidningen.

Den grekiska kustbevakningen uppgav för Reuters att man avfyrat varningsskott i samband med att man försökte inspektera skeppets last. Kustbevakningen menar att de fått ett anonymt samtal, vilket gjort att de ville genomsöka fartyget. Det turkiska fartyget samarbetade inte, utan rörde sig successivt in på turkiskt vatten, enligt den grekiska kustbevakningen.

Starkt fördömande

Kaptenen uppger att fartyget träffats av flera skott, men nu befinner sig i turkiskt vatten och inte riskerar att ta in vatten. Enligt Hurriyet ska besättningen ombord hittat minst 16 kulhål efter eldgivningen. Inga personer ska ha skadats.

Grekiska myndigheter ska enligt New York Times bekräftat att ett grekiskt skepp försökt stoppa ett turkiskt fraktfartyg, men kommenterar ingenting om en eldgivning. 

Någon timma efter rapporternauppger Hurriyet att två fartyg från den turkiska kustbevakningen och ett från den turkiska flottan söker efter det grekiska fartyget.

På måndagskvällen fördömde den turkiska regeringen händelsen, rapporterar Reuters. Man kallade det för en oproportionerlig handlig som inte tog hänsyn till grundläggande mänskliga rättigheter.
 

Irritation vanligt

Friktion mellan grannländerna, som båda är med i militäralliansen NATO, är inte helt ovanligt. Det är oftast dispyter om territorier, men det finns också en ilska från Turkiets sida efter att Grekland inte lämnat över turkiska soldater som flytt dit förra året, uppger Reuters

Länderna hamnade nästan i krig för 21 år sedan över en obebodd ögrupp (Ögruppen kallas Imia på grekiska och Kardak på turkiska).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.