Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Aktivister som hoppas på ett nej till fortsatta åtstramningar demonstrerar på Syntagmatorget i det krisande Greklands huvudstad Aten.

Greker demonstrerade för ja

Ja, eller nej. Dessa ord delar just nu Grekland i två läger. På tisdagen var det dags för ja-sägarna och EU-vännerna att manifestera i centrala Aten.
-Vi vill att ja-sidan vinner och vi vill stanna i euron. Förhoppningsvis innebär det att Tsipras inte kan regera vidare, säger Ioanna Vallainou som var på plats på Syntagmatorget bland de vajande EU-flaggorna.

"Avgå, avgå" skanderade demonstranterna när parlamentsledamöterna visade sig. Möjligen var det inte lika många som kommit till Syntagmatorget under denna regntunga tisdagskväll som under måndagen, när nej-sidan höll sin demonstration. Men någon klar indikation om hur valet på söndag kommer sluta gick inte att få.

Tror ja-sidan vinner

-Jag är övertygad om ja-sidan segrar, säger ingenjören Giorgos, som inte vill uppge sitt efternamn. -Folk har varit nedslagna tidigare, men i dag känns det som många har vaknat till och anslutit sig till ja-sidan, säger han.

Folkomröstningen på söndag gäller huruvida grekerna säger ja eller nej till förhandlingsförslaget från den så kallade trojkan: EU, ECB och IMF. Det innebär bland annat att Grekland måste höja skatterna och förändra sitt pensionssystem.

Stöd för regeringen

Under måndagen visade tiotusentals människor sitt stöd för regeringen.

-Det som Europa har gjort med dem som har det sämst ställt i det här landet är skamligt, sade arbetslöse Panaggiotos Manouzos, som deltog i nej-sidans demonstration.

Stålarbetaren Stratos Kapetanios, som bar en flagga med Syrizas och andra vänsterorganisationers syndikalistsymbol, sade att han fortfarande hoppas på en överenskommelse med Europa.

-Men samtidigt har vi en värdighet som folk och det hoppas jag att Europa kan respektera, sade Kapetanios.
Bild: Filip Kotsambouikidis/TT