Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Aktivister som hoppas på ett nej till fortsatta åtstramningar demonstrerar på Syntagmatorget i det krisande Greklands huvudstad Aten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Greker demonstrerade för ja

Ja, eller nej. Dessa ord delar just nu Grekland i två läger. På tisdagen var det dags för ja-sägarna och EU-vännerna att manifestera i centrala Aten.
-Vi vill att ja-sidan vinner och vi vill stanna i euron. Förhoppningsvis innebär det att Tsipras inte kan regera vidare, säger Ioanna Vallainou som var på plats på Syntagmatorget bland de vajande EU-flaggorna.

"Avgå, avgå" skanderade demonstranterna när parlamentsledamöterna visade sig. Möjligen var det inte lika många som kommit till Syntagmatorget under denna regntunga tisdagskväll som under måndagen, när nej-sidan höll sin demonstration. Men någon klar indikation om hur valet på söndag kommer sluta gick inte att få.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tror ja-sidan vinner

-Jag är övertygad om ja-sidan segrar, säger ingenjören Giorgos, som inte vill uppge sitt efternamn. -Folk har varit nedslagna tidigare, men i dag känns det som många har vaknat till och anslutit sig till ja-sidan, säger han.

Folkomröstningen på söndag gäller huruvida grekerna säger ja eller nej till förhandlingsförslaget från den så kallade trojkan: EU, ECB och IMF. Det innebär bland annat att Grekland måste höja skatterna och förändra sitt pensionssystem.

Stöd för regeringen

Under måndagen visade tiotusentals människor sitt stöd för regeringen.

-Det som Europa har gjort med dem som har det sämst ställt i det här landet är skamligt, sade arbetslöse Panaggiotos Manouzos, som deltog i nej-sidans demonstration.

Stålarbetaren Stratos Kapetanios, som bar en flagga med Syrizas och andra vänsterorganisationers syndikalistsymbol, sade att han fortfarande hoppas på en överenskommelse med Europa.

-Men samtidigt har vi en värdighet som folk och det hoppas jag att Europa kan respektera, sade Kapetanios.