Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Greenpeace vägrar lämna bordat bilfartyg

Just nu genomför Greenpeace en aktion i brittiska Kent för att förhindra en leverans på över 1000 Volkswagen-bilar. De har bordat ett skepp som levererar bilarna och uppger att de inte tänker lämna skeppet förrän det återvänder till Tyskland.

Ett antal miljöaktivister från organisationen Greenpeace uppges ha bordat ett skepp som ligger i hamn i brittiska Sheerness i Kent för att förhindra skeppet från att lasta av dieselbilar, det rapporterar BBC. Aktivisterna uppger att de inte tänker lämna skeppet förrän de åker tillbaka med sin last till Tyskland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat ska Greenpeace-aktivisterna hänga från en 27 meter hög avlastningsdörr från det 23 000 ton tunga skeppet.

Enligt den brittiska public service-kanalen uppger en talesperson för Greenpeace att de 25 aktivisterna bordade skeppet vid floden Themsens utlopp.

Samtidigt ockuperar 40 personer ett område i hamnen där 1000-tals Volkswagenbilar väntar på att distribueras och försöker göra bilarna obrukbara genom att ta bilnycklarna till dem.

Det var strax innan klockan 10 svensk tid som polisen i Kent fick larm från hamnen och sedan dess har polisen varit på platsen.

Volkswagen har de senaste åren varit i blåsväder för att ha fuskat sig igenom amerikanska utsläppstester genom installerade mjukvaror som tros finnas i upp emot 11 miljoner dieselbilar över hela världen.

På Greenpeace hemsida uppmanar man Volkswagen att åka tillbaka med sina bilar "där de kom ifrån" och att de ska sluta tillverka dieselbilar över huvud taget. 

Volkswagen har ännu inte kommenterat Greenpeace-aktionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.