Gratis heroin en framgång

ANNONS
|

Förhandsintresset bland missbrukarna har varit stort, men antalet som verkligen anslutit sig till programmet är mindre än man först trodde.

Till kliniken Valmuen i Köpenhamns nordvästkvarter kommer 80 missbrukare två gånger om dagen för att injicera sitt gratisheroin. Klinikens kapacitet är 120 klienter dagligen.

Heroinbehandlingen finns på flera ställen i Danmark. Den enda staden där man nått upp till det antal som antogs från början är Odense.

–En förklaring till att fler kommer i Odense kan vara att staden förhållandevis har fler heroinister är övriga städer, säger Valmuens föreståndare Torben Ballegaard till TT.

Bättre allmäntillstånd

ANNONS

Han konstaterar också att kraven är höga på missbrukarna. De ska kunna samarbeta med klinikens personal och många klarar inte det.

–Det finns många kaotiska människor bland missbrukarna, säger Torben Ballegaard.

Totalt sett har erfarenheterna av heroinbehandlingen dock varit övervägande positiva, visar Sundhedsstyrelsens uppföljning. Man har kunna observera en markant förbättring av allmäntillståndet hos de missbrukare som deltar. Dessutom medverkar flertalet av deltagarna i andra sociala aktiviteter och till exempel olika matlag. Endast ett fåtal dyker bara upp för sin heroinspruta.

Färre brott

När heroinbehandlingen invigdes i Esbjerg på Jylland i juni förra året hördes inga negativa synpunkter från de missbrukare som mött upp och berättade om sina erfarenheter av behandlingen.

"Jag är inte längre en tarvlig narkoman som ska ut och skaffa pengar varje dag", sade en av dem.

Enligt Sundhedsstyrelsen (en motsvarighet till Socialstyrelsen) sjönk antalet dagar som missbrukarna i behandlingen utförde brott för att skaffa pengar till sitt missbruk från nio till tre dagar per månad. Under samma tid sjönk summan som de spenderade på narkotika från 10000 kronor till 1000.

Gratisheroinet kostar skattebetalarna 300 danska kronor per dos. Det är ungefär en tredjedel av vad det kostar på gatan.

Vallmon som heroinet framställs av odlas på Tasmanien i Australien. Det skickas sedan till Schweiz, där drogen tillverkas.

Från Schweiz flygs heroinet till Danmark under rigorös säkerhet. Från Kastrups flygplats förs det i en penningtransportbil till en hemlig plats på Själland där det lagras.

Inte ens heroinklinikernas chefer vet var det lagras. De gör beställningar och får sedan heroinet levererat. Det förvaras sedan i kassaskåp. Klinikerna har direktlarm till polisen.

Källa: Torben Ballegaard, chef vid kliniken Valmuen. (TT)

ANNONS