Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grönt ljus för tre föräldrar

Storbritannien har nu sagt ja till att skapa barn med DNA från tre personer, skriver The Guardian. Metoden kallas mitokondrie-ersättningsterapi och kan vara en lösning för par med allvarliga genetiska sjukdomar i släkten.

Storbritanniens myndigheter beslutar om forskning kring fertilitet och gav på torsdagen klartecken för kliniker att ansöka om licenser för att skapa landets första barn med DNA från tre olika personer, skriver The Guardian.

Den experimentella tekniken kallas för mitokondrie-ersättningsterapi (MRT), och kan erbjudas till kvinnor som riskerar att föra över förödande genetiska sjukdomar till sina barn.
 

Skadliga mutationer kan orsaka problem

Bebisar som drabbas av mitokondriell sjukdom riskerar att dö tidigt, då de skadliga mutationerna kan ge svåra skador på hjärna, hjärta, muskler.

Forskningen syftar till att hjälpa kvinnor med mutationer i mitokondrie-DNA, som är de små batteriliknande strukturerna som ger energi till cellerna. Vävnadsceller kan ha hundratals mitokondrier som förs vidare från mor till barn.

Arbetet går ut på att ersätta moderns defekta mitokondrier med dem från en frisk donator. Barnet skulle få de vanliga 23 par kromosomer från båda föräldrarna, men med mitokondrier från en frisk donator.

Det här är mitokondrie ersättningsterapi (MRT):

MRT är en experimentell behandling som blev laglig i Storbritannien 2015. Den syftar till att förebygga allvarliga sjukdomar från att föras över till barn. För att utföra MRT plockar läkaren kärnan från moderns ägg, placerar den i en frisk donator ägg och befruktar det sedan. En annan liknande metod använder befruktade ägg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.