Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fredrik Sperling, UNHCR: "Ju svårare väg, desto större är risken för att man hamnar i händerna på flyktingsmugglare."

Gränser hindrar inte flyktingar

Varje dag kommer fler flyktingar till lägret vid den grekiska gränsen till Makedonien. Men att hitta andra resrutter genom Europa är inte så enkelt.

– Europa kan inte hejda flyktingströmmen. Så småningom kommer människor att försöka ta sig runt detta. På ännu farligare vägar, säger Fredrik Sperling pressekreterare på UNHCR i Nordeuropa.

Människor har tidigare anpassat flyktvägen efter stängda gränser men vart de kommer vända sig den här gången går, enligt Fredrik Sperling, bara att spekulera om.

– Människor som flyr från sina hem fattar rationella beslut och är uppkopplade på samma sätt som du och jag.

En del flyktingar färdas med båt direkt till Italien och tidigare har det funnits fall där flyktingar tagit vägar via Ryssland och Bulgarien. Men Daniel Esdras chef på IOM, (International organization for migration) i Grekland säger att den bulgariska gränsen är ganska hårt bevakad. Han är dock övertygad om att de flesta flyktvägar har blivit prövade, men pekar på att den stora majoriteten är kvar vid den grekiska gränsen mot Makedonien.

– Människor blir fler vid gränsen för varje dag. Att i stället korsa gränsen vid Albanien är väldigt svårt och farligt om man inte är en professionell klättrare, säger Daniel Esdras.

Svårtillgängliga berg och hårdbevakade gränser är faktorer som leder till att flyktingar måste förlita sig på flyktingsmugglare.

– Ju svårare väg, desto större är risken för att man hamnar i händerna på flyktingsmugglare. Om gränsen till Makedonien stängs så kanske de måste färdas till fots eller i lastutrymmen, säger Fredrik Sperling.

Istället hoppas han på att EU och Europa ska ta sitt ansvar.

– Detta har skapats på grund av Europas oförmåga. Att EU:s medlemsstater och regeringar inte har samarbetat på det sätt som de borde ha gjort.

Hittills har endast 325 flyktingar av totalt 160 000 blivit omfördelade trots att ett gemensamt beslut togs redan i september förra året om ett större gemensamt ansvar mellan medlemsländerna.

Under tiden förvärras situationen i Grekland där omkring 24 000 människor beräknas vara utan tak över huvudet. Fortfarande är gummibåtar från Turkiet till Grekland den dominerade huvudvägen för flyktingar. Men till skillnad mot förra året är det inte längre en majoritet män i båtarna.

– Det är numera en majoritet kvinnor och barn som flyr. Tidigare har man inte velat fly med hela familjen för att det är så farligt, men nu är förhållanden så desperata, säger Fredrik Sperling.

Han fortsätter:

– EU och Europa måste ta sig samman och införa en gemensam flyktingpolitik. Det går inte stanna eller stoppa strömmen. Det här är människor som flyr krig och förföljelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.