Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

GPTV: Kvinna räddas ur flodmassorna

Se de dramatiska bilderna där en kvinna räddas ur bilen som fastnat i flodmassorna. En grupp modiga personer bildade en mänsklig kedja för att undsätta henne i centrala Ellicot City, Maryland,USA

En våldsam översvämning ödelade staden Ellicott City i Maryland, USA. Två personer dödades och minst 25 byggnader totalförstördes eller skadades.

Det lilla samhället överraskades när det under två timmar, mellan klockan 19 och 21, regnade  över 150 mm. Det är lika mycket som det brukar regna på en hel månad. 

– Vi har aldrig sett en sådan förödelse i Howard County på över 50 år. Vi har varit med om svåra naturkatastrofer, men aldrig i närheten av så här hemska händelser, sa Howard Countys tjänsteman Allan Kittleman till CNN.

Videoklipp från händelsen visar hur bilar spolar bort på gator som ser ut som floder. Befolkningen i samhället slöt upp för att hjälpa varandra så gott det gick.

– Folk bildade mänskliga kedjor för att hjälpa andra, sa Andy Barth, talesman för länet Office of Emergency Management, till CNN.

 

Men Kittleman menar även att han fått se prov på människors hjältemod under översvämningen. Han säger att han aldrig kommer glömma videoklippet där invånare i samhället bildar en mänsklig kedja för att rädda en person som blivit instängd i en bil i det stigande vattnet.
– Jag kommer aldrig att glömma det eftersom det är ett bevis på hur fantastiska människor från Ellicott City är. Det får mig även att tro på att vi kommer segra över denna katastrof som drabbat oss. Vi kommer att bli ett starkare och bättre samhälle eftersom det är vår natur, sa han. 

 

Chockartad översvämning

Att händelseförloppet gick så snabbt är en del av förklaringen till varför skadorna blev så omfattande. Folk hade inte tid att förbereda sig.
– Vi pratade med en massa människor som sa att de hade väldigt lite tid att göra sig redo. På tio minuter var katastrofen ett faktum. Den här händelsen visar hur kraftfull naturen är. Vi har inte kontroll över naturen och vi måste alltid vara redo, tillade Kittleman.

Ellicott City är ett förmöget litet samhälle med omkring 65 000 invånare. Det är känt för sitt historiska centrum. 
– Det var helt galet hur snabbt det blev översvämning. Jag var på väg till en middag men inom fem minuter hade det utbrutit panik. Helt plötsligt hjälpte min vän till att dra upp någon ur översvämningen. Jag har aldrig sett något liknande. ... Allt jag kan säga är att jag är glad att vara vid liv, sa Courtney Weglein till tv-stationen WJZ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.