Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Arkivbild. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT

Gordon Brown varnar för brittiskt sönderfall

ANNONS

Utan omfattande reformer riskerar Storbritannien snabbt att bli en sönderfallande stat (failed state). Varningen kommer från den tidigare premiärministern Gordon Brown, som anser att många britter har tappat tron på hur den politiska eliten i London styr landet med enbart sina egna intressen för ögonen.

"Nu står valet mellan en reformerad stat och en misslyckad stat" skriver Brown i The Telegraph och tar Skottland som ett exempel där "missnöjet är så djupt att det hotar att bli slutet på Storbritannien".

Brexit och pandemin har försvagat banden mellan England, Wales, Skottland och Nordirland. Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon kräver en ny självständighetsomröstning, vilket den brittiska premiärministern Boris Johnson har motsatt sig.

ANNONS

Brown var premiärminister för det nuvarande oppositionspartiet Labour 2007—2010.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS