Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Google ska hitta cancer med nanopartiklar

Google forskar på ett sätt att upptäcka bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av nanopartiklar.

Googles forskare vill ta fram en metod där nanopartiklar söker i blodet efter sjukdomar och rapporterar till en censor som patienten bär på kroppen. Ambitionen är att upptäcka sjukdomar redan innan några fysiska symtom uppstår.

Projektet, som leds av Googles forskningsavdelning, Google X, i ett laboratorium utanför San Francisco, är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium, enligt forskningsledare Andrew Conrad.

– Vi försöker förändra dagens sjukvård från att vara reaktiv till att vara proaktiv, säger Conrad till BBC.

Enligt forskarna ska en blandning av enzymer och magnetiska nanopartiklar föras in i kroppen. En idé är via en tablett som patienten sväljer. Partiklarna, som tas upp blodet, är designade för att söka upp en viss typ av cell, exempelvis en tumör.

Nanopartikelns kärna är magnetisk så att en censor med ett magnetiskt fält kan kalla partikeln till en särskild plats, enligt forskarna möjligtvis en censor som fästs på kroppen som en klocka.

– Partiklarna minglar runt och vi kallar på dem och frågar dem: "Vad såg ni? Stötte ni på cancer? Såg ni något som såg ut som skulle kunna leda till en hjärtattack?", säger Conrad till magasinet Wired.

Idén till projektet ska ha kommit från en anställd som för två år sedan krockade med sin cykel. När läkarna skannade personen för inre blödningar upptäcktes en tumör i hans njure. Mannen är nu cancerfri och arbetar på Google X, enligt Daily Mail.

Google X har i uppdrag att ägna sig åt revolutionära upptäckter. I januari presenterade företaget en kontaktlins för diabetiker som kan följa sin blodsockernivå med hjälp av tårar i ögonen. Precis som med kontaktlinsen kommer inte Google själva sälja produkten utan vill samarbeta med medicinföretag som är intresserade av tekniken.

Enligt forskare som tidningen Wall Street Journal pratat med är Google X minst fem år ifrån att kunna presentera en fungerande produkt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.