Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gjorde en video för barnen – blev viral

Den brittiska fotvårdsspecialisten Robert Isaacs ville på ett pedagogiskt sätt förklara för sina barn och kollegor varför Storbritannien ännu inte satt befolkningen i corona-karantän. Nu har hans video med vattenhinkar i trädgården fått över tre miljoner visningar på Youtube.
– Jag förväntade mig absolut inte att videon skulle bli viral. Jag var nära att göra den iklädd morgonrock, säger han till GP.

Han är fotvårdsspecialist till yrket men på fritiden lägger han ut hemmasnickrade videos på sin Youtube-kanal. Förra veckan ville Robert Isaacs förklara för sin omgivning vad den brittiska regeringen har för strategi för att motverka spridningen av det nya corona-viruset i landet.

– Strategin kan låta motsägelsefull, men verkar evidensbaserad och pragmatisk, säger han.

Med hjälp av en vattenhink (som representerar befolkningen) och en mindre plastkanna med en liten tapp (som representerar sjukvårdssystemet) illustrerar han hur sjukvården endast klarar av ett begränsat flöde av insjuknade patienter.

Att sätta en hel befolkning i karantän när få personer är smittade, skulle skjuta upp problemet, förklarar han.

LÄS MER: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Över tre miljoner visningar

Bara tre dagar efter att videon publicerats har den fått mer än tre miljoner visningar på Youtube. Många har delat och hyllat inlägget och menar att de äntligen fått en pedagogisk förklaring till regeringens corona-strategi.

Medan ett antal länder i Europa valt att stänga gränser och sätta sina invånare i karantän har Sverige och Storbritannien länge agerat på samma sätt och skyndat långsamt. Hittills har inga beslut tagits om att sätta länderna i karantän.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

När GP får tag på Robert Isaac berättar han att han är minst sagt förbryllad över den uppståndelse som klippet fått.

– Jag förväntade mig absolut inte att videon skulle bli viral. Jag var nära att göra den iklädd morgonrock. Det är extraordinärt vilket genomslag den fått. Och det har känns väldigt udda att se mig dyka upp i olika nyhetsartiklar. Det här är en surrealistisk situation i en redan speciell tid.

Tegnell: Bra illustration

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att vattenvideon är en bra illustration av vad Sverige försöker åstadkomma: En långsamt porlande ström av sjuka människor i stället för en störtflod. Att budskapet förmedlas lättsamt via Youtube ser han i sak inga problem med.

– Allt som kan få allmänheten att ta åt sig grundbudskapet – hur viktigt det är att vattnet rinner sakta, och kan överföra vad det innebär för individen – är väl jättebra, säger han.

Anders Tegnell jämför filmen med grafen som illustrerar vikten av att platta ut coronakurvan: Ytan är lika stor, men i flatare format ökar chanserna för att sjukvården kan hålla jämna steg med vårdbehovet.

LÄS MER: Därför måste coronakurvan plattas ut

Enligt Tegnell är Sverige och Storbritannien de länder som tydligast kommunicerar detta förhållningssätt, men det innebär inte att vi är ensamma om det.

– Det finns underförstått i andra länder, men de gör annat också vilket döljer grundtesen lite. Vi är i fasen som kallas mitigation nu, att dämpa för att minska effekterna, och det tror jag experterna är överens om. Vi kommer inte kunna stoppa detta helt, utan måste leva med det och få det hanterbart.

LÄS MER: Nya uppmaningen: Jobba hemifrån om du kan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.