Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Youtube

Gjorde drönare av sin döda katt

Möt Bart Jansen, en 37-årig konstnär från Nederländerna som förvandlar döda djur till fjärrkontrollstyrda flygfordon.

Han är mannen som använde kvarlevorna av sin katt för att göra en pälsklädd drönare år 2012. På sin hemsida har han döpt projektet till "Copter company" med beskrivningen "ett företag som producerar ett brett urval av uppstoppade djurdrönare".

Det började med att Bart Jansens katt Orville blev påkörd av en bil. Jansen bestämde sig då för att det skulle vara synd att bara begrava sitt älskade husdjur. Först förvarades katten i frysen i sex månader innan han stoppades upp och fick en propeller monterad på varje ben. 

Det fick mycket uppmärksamhet i olika medier, i allt från Mail Online till Forbes. Enligt Los Angeles Times väckte kattdrönaren ilska världen över efter att artiklar blev virala. "Orvillecoptern", som Jansen kallar den, blev efter det utställd på en konstfestival i Amsterdam.

Tydligen var katthelikoptern bara ett smakprov på Jansens kreativitet. Inför sitt nästa projekt frågade han runt på olika lokala gårdar och fick till slut tag på en avliden struts. Även strutsen lyckades han få att flyga.

Efter det var det en skolpojkes döda råtta som fick samma behandling. 13-åringen ska ha kontaktat Jansen när han fick reda på att han råtta hade cancer och var tvungen att avlivas. Och samma år gjorde han om en död haj till ett flygplan med hjälp av vingar och en jetmotor.

Senare har en grävling blivit en ubåt.

År 2015 kom Jansen med en ännu mer bisarr idé. En ko-helikopter. Han fick än en gång hjälp av sin vän som är ingenjör, Arjen Beltman, och tillsammans arbetade de på att bygga ett flygfordon av en död ko som skulle rymma en person.

- En ko skulle rymma en person. Så en ko är ett av alternativen. Eller vilket djur vi än kan få tag på som kan rymma en person, sa han då till Business Insider.

Men ett år senare finns ännu inga uppdateringar om ko-helikoptern blev till. Någonstans väntar en intet ont anade ko.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.