Rudy Giuliani, som är expresident Donald Trumps advokat, hotas av böter i mångmiljardklassen. Arkivbild.
Rudy Giuliani, som är expresident Donald Trumps advokat, hotas av böter i mångmiljardklassen. Arkivbild. Bild: Mike Mulholland/AP/TT

Giulianis fuskanklagelser kan ge miljardböter

Ett amerikanskt företag som tillverkar rösträkningsmaskiner har lämnat in en förtalsstämning till en domstol mot den tidigare presidenten Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

ANNONS

Det är bolaget Dominion som anklagar Giuliani för att ha förstört dess rykte genom att sprida "den stora lögnen" om att röstningsmaskinerna var del i ett omfattande fuskupplägg under det amerikanska presidentvalet i november förra året.

Ända sedan valet, som demokraten Joe Biden vann, har republikanen Trump hävdat att resultatet var riggat och att han "bestulits" på sin valvinst. Några bevis för sina påståenden har Trump inte lyckats presentera. Men Giuliani har åkt land och rike runt och pekat ut Dominion som inblandat i det påstådda fusket.

Företaget kräver nu ett skadestånd på 1,3 miljarder dollar (nära 10,8 miljarder kronor) av Giuliani.

ANNONS

En högt uppsatt Dominionanställd har dessutom lämnat in en egen stämningsansökan mot hela Trumpkampanjen. Den anställde skriver i sin inlaga att han tvingats söka skydd på hemlig ort efter dödshot av Trumpanhängare.

Giuliani och hans advokat Robert Costello har hittills inte kommenterat Dominions initiativ. Men i förra veckan hävdade Giuliani, som också har varit borgmästare i New York, i en radiointervju att han attackerades för "sin rätt till yttrandefrihet och för sin rätt att försvara sin klient".

Dominion skriver å sin sida i inlagan att man vill att Giuliani ställs inför rätta "för att korrekta fakta ska fastställas" och för att stå upp "för de anställa och för valprocessen".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS