Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Gisslandrama i Frankrike – fyra döda

Flera personer togs på fredagen som gisslan på en stormarknad i staden Trèbes i södra Frankrike. Två av dem dödades av gärningsmannen – som tidigare under dagen också dödat ytterligare en person på en annan plats.
Vid 15-tiden sköts gärningsmannen ihjäl av den franska ordningsmakten.

Klockan 11.15 tog sig en man in på stormarknaden Super U i Trèbes, en liten stad i södra Frankrike. Mannen ska ha tagit personer som gisslan inne i affären och uppges ha krävt att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, släpps fri. Det rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen BFM.

Enligt de franska tidningarna Le Figaro och Le Monde dödades två personer bland gisslan och flera andra skadades. Däribland en polisman som enligt AFP bytte ut sig själv mot en av gisslan.

Strax efter femton sköt den franska polisen ihjäl gisslantagaren.

Gärningsmannen uppges ha bekänt sig till jihadiströrelsen IS – och terrororganisationen har också tagit på sig dådet, något som bekräftas av tidningen Le Figaro och flera andra källor.

Misstänkt för ytterligare attentat

Tidigare på fredagen kapade gärningsmannen en bil i den intilliggande staden Carcassonne, i samband med detta ska ytterligare en person ha blivit dödad. Enligt Le Monde öppnade gisslantagaren då också eld mot fyra CRS-poliser, en form av kravallpolis, som var på väg tillbaka från en joggingtur. En av dessa skadades sedan han träffades i axeln, skriver Le Figaro.

Minister: Han agerade ensam

Trots att IS tagit på sig dådet gick det franska inrikesministeriet ut och meddelade att gärningsmannen agerade "på egen hand". Gérard Collomb säger att myndigheterna "följt" förövaren, men att denne ska ha skridit till verket väldigt plötsligt.

– Vi trodde inte att han hade radikaliserats, säger han enligt Le Figaro.

Macron lovar solidaritet

Den franske presidenten Emmanuel Macron befinner sig i Bryssel – men hade vid 17-tiden en videokonferens med premiärministern Edouard Phillipe och inrikesministern Gérard Collomb, enligt Le Monde. En timme senare höll Macron ett anförande där han berättade att franska myndigheter nu måste reda ut en rad frågetecken kring den "terrorist" som attackerat landet.

– Terroristen är identifierad. Han sköts ner under insatsen och utredning måste nu svara på viktiga frågor: När och hur blev han radikaliserad? Var fick han tag i sitt vapen? Alla nödvändiga medel kommer att tillämpas för att få fram svar på dessa frågor, säger Macron.

Presidenten förtydligade också att IS erkännande av dådet kommer att "analyseras".

Det franska inrikesministeriet sammanfattade på fredagseftermiddagen attackens konsekvenser. Och konstaterade att tre människor dödats av gärningsmannen, ytterligare 16 är skadade varav två bedöms som allvarligt.

"Hjältemod och tapperhet"

En av de allvarligt skadade är enligt inrikesministern Gérard Collomb den polisman som bytte ut sig själv mot en av gisslan.

– Hans hjältemod och tapperhet tvingar oss att visa all respekt, skriver han på Twitter.

En timme efter att gärningsmannen skjutits ihjäl av polisen meddelade de franska myndigheterna att faran var över. Vid 16-tiden skrev prefekturen för departementen l'Aude på Twitter att föräldrar återigen kunde hämta sina barn på dagis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.