En gigantisk svartbjörn har orsakat stor egendomsskada i området South Lake Tahoe i Kalifornien. Björnen på bilden är inte den björn som nu söks av myndigheter i området.
En gigantisk svartbjörn har orsakat stor egendomsskada i området South Lake Tahoe i Kalifornien. Björnen på bilden är inte den björn som nu söks av myndigheter i området. Bild: Brian Melley

Gigantisk björn efterlyst i Kalifornien

En över 200 kilo stor svartbjörn eftersöks i området runt South Lake Tahoe i Kalifornien. Björnen ska under de senaste månaderna ha brutit sig in i 38 hem i området och nu pågår en diskussion om björnen ska avlivas eller inte.

ANNONS
|

Myndigheter i området har de senaste månaderna fått ta emot runt 150 samtal om en stor svartbjörn som de senaste månaderna brutit sig in i flera hem och vandaliserat bostadsområden i South Lake Tahoe i Kalifornien, rapporterar flera amerikanska medier.

Björnen har kopplats till egendomsskada på minst 38 olika fastigheter. Myndigheten för fiske och vilt i Kalifornien har tagit DNA-prover för att försäkra sig om att det är samma björn.

South Lake Tahoe är en populär semesterort i Kalifornien och där finns också flera dyra bostadsområden där invånarna turats om att hålla utkik efter björnen för att kunna skrämma bort den, bland annat med hjälp av hög musik.

ANNONS

Intensiv debatt om djurets framtid

Under sommaren 2021 drabbades området av stora skogsbränder som förstört mycket av den föda som björnarna i vanliga fall livnär sig på. Björnarna har därför sökt sig till bostadsområden för att leta efter mat.

– Den förstör förvisso hem, men vi har också i princip bjudit in den genom att lämna tomma juicekartonger och sopor ute, säger en invånare till tidningen This is Reno.

Det pågår nu en intensiv debatt om huruvida björnen ska avlivas eller inte. Trots den stora egendomsskadan björnen orsakat är det många invånare i området som inte vill att djuret ska skjutas.

– De vill inte att björnen ska få betala priset för mänsklig ignorans. Så när björnen nu ska avlivas säger folk ifrån, säger Ann Bryan, en talesperson för organisationen BEAR League till nyhetskanalen CBC 13.

Myndigheterna menar dock att det inte är lönt att fånga in och omplacera björnen då den förmodligen kommer att fortsätta leta efter mat i bostadsområden även i fortsättningen. De får också medhåll från organisationen BEAR Leauge.

– Vi tror inte heller på en omplacering. Det fungerar inte och djuren dör ofta efter att de omplacerats, säger Ann Bryant och berättar att man istället vill fånga in björnen och hitta en plats åt den på ett djurreservat.

ANNONS

LÄS MER:Näst största skogsbranden i delstatens historia

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS