Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Giftigt skum täcker den heliga floden

Ett lager av giftigt skum täcker den heliga floden Yamuna i närheten av Indiens huvudstad. Under veckan samlas hinduer längs flodens stränder för att fira den religiösa högtiden Chhath där vissa också badar i vattnet.

Det vita skummet som täcker delar av floden består av en blandning av avloppsvatten och industriavfall. Skummet innehåller höga halter av ammoniak och fosfater, vilket kan resultera i andnings- och hudproblem, rapporterar CNN.

En kvinna som tagit sig till floden berättar att de inte har något alternativ än att bada i floden.

– Vattnet är extremt smutsigt men vi har inte så många alternativ. Det är en ritual att bada så vi har kommit hit för att bada, säger hon till CNN.

Flera båtar ska ha satts in av regeringen för att ta bort skummet men CNN uppger att experter fruktar att det redan har orsakat en betydande skada.

– Floden som rinner genom Delhi är en ekologiskt död flod. Den har varken fisk eller sötvattensfåglar. Så har det varit i flera år nu, säger Bhim Singh Rawat, från South Asia Network on Dams, Rivers and People , till CNN.

Ansamlingarna av giftigt skum i floden har blivit årligt återkommande och vattenkvalitén har blivit sämre de senaste åren trots löften om att försöka rena floden. Stränderna längs floden kantas av skräp och floden är på flera sektioner mörka och fulla av slam.

Huvudstaden Delhi tar runt 75 procent av sitt dricksvatten från floden och utsläppen har därför medfört att vattenförsörjningen har blivit lidande.

– Tusentals bybor tar också bevattningsvatten från floden. De tar också med sig hinkar till floden för att hämta dricksvatten och för att bada, säger Bhim Singh Rawat till CNN.

LÄS MER: Förbjudna fyrverkerier gav farlig luft i Delhi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.