Ghislaine Maxwell döms till 20 års fängelse för sexhandelsbrott

Societetskvinnan Ghislaine Maxwell, 60, döms till 20 års fängelse för att ha hjälpt miljardären Jeffrey Epstein att bedriva sexhandel med tonårsflickor.

ANNONS
|

I december 2021 dömdes brittiska Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt sin ex-pojkvän finansmannen Jeffrey Epstein begå flera övergrepp på tonårsflickor. Juryn fann henne skyldig på fem av sex åtalspunkter. Mellan 1994 och 2004 ska Maxwell på olika sätt ha manipulerat flickorna, som var så unga som 14 år, in i sexhandel.

Jeffrey Epstein arresterades 2019, men tog sitt liv i häktet vid 66-års ålder innan han hann dömas för brott. Han avtjänade ett fängelsestraff 2008–2009 för att ha bedrivit sexhandel med en minderårig.

Maxwell, som är 60 år, greps i juli 2020 och har sedan dess suttit frihetsberövad. Målet mot henne har varit ett av de mest uppmärksammade sedan starten på #MeToo–rörelsen.

ANNONS

Döms till 20 års fängelse och böter

Tisdag den 28 juni meddelades straffet. Åklagaren hade yrkat på 30 och 55 års fängelse, men domen landade på 20 år. Utöver det ska hon betala böter på 750 000 dollar.

När domen meddelades tittade Maxwell rakt fram utan att visa några tecken på känslor, enligt BBC. Hennes försvarare hade yrkat på fyra till fem års fängelse.

Fyra kvinnor som varit utsatta av Maxwell och Epstein tilläts uttala sig i rätten på tisdagen. En kvinna vid namn Annie Farmer sa i ett skriftligt uttalande att hon försökt förtränga minnena av de brott hon utsatts för.

– Det var den typen av mörkt minne som kändes säkrast att hålla inlåst, så jag gjorde mitt bästa, sa hon.

Men när något påminde henne om upplevelsen reagerade kroppen med magbesvär och darrningar.

– En av de mest smärtsamma fortlöpande konsekvenserna av Maxwells och Epsteins övergrepp var att förlora tilliten till mig själv, min perception och mina instinkter.

"Öppnade dörren till helvetet”

En kvinna som uttalade sig under pseudonymen Virginia Giuffre riktade sig direkt till Ghislaine Maxwell.

– Jag vill vara tydlig med en sak: Jeffrey Epstein var utan tvekan en fruktansvärd pedofil. Men jag hade aldrig mött Jeffrey Epstein om det inte vore för dig. För mig, och för så många andra, öppnade du dörren till helvetet.

ANNONS

Flera av vittnena berättade i sina uttalanden att de än idag är starkt påverkade av övergreppen. En kvinna vittnade om återkommande panikattacker, en annan om traumarelaterade missbruksproblem.

Maxwell bad om ursäkt till offren och sa att ”den största ångern” i hennes liv var att ha träffat Epstein.

– Mitt samröre med Epstein kommer stämpla mig för alltid, sade hon, och tillade att hon hoppas att hennes fängelsedom kommer ge offren ”fred och slutgiltighet”.

”Avskyvärda och rovdjursaktiga”

Domaren Alison J Nathan kallade Ghislaine Maxwells handlingar för ”avskyvärda och rovdjursaktiga”, enligt bland annat BBC.

– Miss Maxwell arbetade med Epstein för att välja ut unga offer som var sårbara, och spelade en nyckelroll i att underlätta sexuella övergrepp, tillade hon.

Nathan underströk att Maxwell inte straffas för Epsteins brott, utan för hennes egen roll i brotten.

LÄS MER:Maxwell döms för sexbrott kopplade till Epstein

LÄS MER:Epstein-fallet: Kvinnor nekas ersättning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS