Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pakistanska religionsstudenter ber för offren för angreppet i Dasht-e-Archi i grannlandet Afghanistan. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ghani ber om ursäkt för Afghanistanmassaker

Afghanistans president Ashraf Ghani har bett de anhöriga om ursäkt för de luftangrepp som landets militär genomförde mot en religiös sammankomst i Kunduzprovinsen. Minst 36 människor, varav 30 barn, dödades i angreppet, enligt en FN-utredning.

Hundratals människor deltog i ceremonin i Dasht-e-Archi den 2 april när helikoptrar började beskjuta sällskapet med raketer och kulspruteeld. Utöver dödsoffren skadades 71 personer, 51 av dem barn, enligt utredningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Området är ett tillhåll för talibanrörelsen, och inledningsvis hävdade försvarsdepartementet att ett av extremisternas fästen var mål för attacken och att inga civila dödats. I stället påstod militären att talibanerna hade mördat de civila.

Även regeringen hävdade efter attacken att talibaner beskjutits, men på onsdagen besökte Ashraf Ghani anhöriga till offren och lokala ledare i området. Enligt ett uttalande från regeringen sade bland annat Ghani att massakern var ett misstag och att de drabbade familjerna ska ersättas. En minaret och en moské ska också byggas i området till minne av offren, uppger regeringen.

FN-utredningen har inte kunnat fastställa om några talibanledare deltog i ceremonin vid tiden för attacken.