Ghanas president Nana Akufo-Addo utanför en vallokal i Accra i december.
Ghanas president Nana Akufo-Addo utanför en vallokal i Accra i december. Bild: Ofoe Amegavie/AP/TT

Ghana börjar vaccinera – presidenten först ut

ANNONS

Ghanas president Nana Akufo-Addo blev på måndagen den första i världen att få en dos av vaccin som förmedlats via det globala vaccinprogrammet Covax.

– Det är viktigt att jag visar att det här vaccinet är säkert genom att vara den första att ta det, så att alla i Ghana kan känna sig trygga med att ta det, sade den 76-årige presidenten innan han i direktsänd tv fick en spruta med Astra Zenecas vaccin.

Landets första dam, Rebecca Akufo-Addo, fick också en dos av vaccinet.

Landet, med 30 miljoner invånare, har fått 600 000 doser via Covax, som ska hjälpa fattiga länder att få tag på vaccin. Programmet har dragits med förseningar och problem med finansiering.

ANNONS

Enligt planen ska ungefär 340 miljoner doser vaccin ha levererats till omkring 145 länder vid mitten av året. Det räcker dock bara till att vaccinera drygt tre procent av invånarna i de länderna.

Ghanas läkemedelsmyndighet har även godkänt det ryska vaccinet Sputnik V. Landet siktar på att nå ut med vaccin till 20 miljoner invånare innan årets slut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS