Gessen: "Har fått fler dödshot och hatmejl"

ANNONS
|

Hon är i Stockholm för att motta Tucholsky-priset från svenska PEN, något hon kallar "en underbar överraskning".

– Det innebär också att jag blir erkänd för precis de frågor jag vill bli erkänd för. Dessutom lyser det upp att få vara i samma sällskap som de otroliga tidigare pristagarna.

Författaren och journalisten Masha Gessen blev omtalad i början av 2012, när hennes bok Mannen utan ansikte gavs ut. Den är ett starkt angrepp på president Putin, som hon jämför med "gudfadern i en maffiaklan". Många trodde att boken skulle tvinga henne att lämna Ryssland, men så blev det inte.

ANNONS

– Jag hade en plan om att lämna landet innan den kom ut, men när det väl närmade sig kändes det annorlunda. Vid den tidpunkten kände jag mig plötsligt som en del av en protest, jag var inte en ensam röst. Därför kände jag aldrig att jag behövde flytta. Det gör jag däremot nu, med de nya anti-gaylagarna. Jag har fått fler dödshot och hatmejl nu än jag någonsin har fått tidigare.

Masha Gessen lever som öppet homosexuell i ett Ryssland där ramarna blir allt snävare för hbt-personer. Hon berättar att de senaste ett och ett halvt åren har varit en enda lång anti-gaykampanj, med inskränkningar, hot och ökat våld.

När det började talas om en lag som förbjuder "homosexuell propaganda" riktad mot minderåriga blev Masha Gessen rädd. Hon misstänkte att hon och hennes flickvän skulle göra sig skyldiga till lagbrott bara genom att ha barn. Att de "propagerade" genom att leva som vilken familj som helst. Lagen antogs i somras.

Därefter kom en lag som förbjuder enkönade par att adoptera. Det senaste lagförslaget som rör ryska homosexuella innebär att sociala myndigheter ska kunna omhänderta deras barn. Masha Gessen är övertygad om att den går igenom.

– Ja, absolut. Den introducerades i september, sedan drogs den tillbaka – men det handlade tydligen bara om att de skulle göra några språkliga ändringar. Nu tror alla att den kommer att tas upp igen efter OS, och då kommer den såklart att gå igenom. När anti-gaylagarna röstades igenom var det bara en röst emot, och han som röstade nej sa efteråt att han hade råkat trycka på fel knapp.

ANNONS

I allt detta har Masha Gessen blivit ett slagträ i debatten. En av de pådrivande politikerna bakom anti-gaylagen började tala om henne i intervjuer, som ett dåligt exempel på en "pervers familj", och nämnde barnen vid namn.

Det blev droppen. Äldste sonen, som är adopterad och därför extra hotad av omhändertagning, har hon redan skickat till USA. I slutet av året ansluter resten av familjen, och skapar ett nytt liv i New York. Hon tror inte att hon någonsin flyttar tillbaka till Moskva.

– Jag minns en konversation med en av mina vänner, som lämnade sitt land för länge sedan på grund av Lukasjenko (Vitrysslands president). Under många år tänkte hon att hon bara väntade ut situationen och sedan skulle flytta tillbaka. Men hela ditt liv kan passera medan du väntar! När jag flyttar, då flyttar jag på riktigt.

Den homofientliga stämningen uppkom i Ryssland när Putins popularitet började dala, och han insåg att han måste få folket med sig. Han började driva en mer konservativ familjepolitik, och där blev homosexuella en måltavla. "Samkönade äktenskap producerar inga barn. Vill ni överleva genom invandring?" sa Putin nyligen.

– Homosexuella är en lämplig fiende, precis som judar har varit lämpliga fiender i historien. Homosexuella är annorlunda nog för att Putin ska kunna peka ut dem som extremt farliga, vilket är praktiskt för en regim som hans, säger Masha Gessen.

ANNONS

Masha Gessen

Är: journalist och författare.

Född: 1967 i Moskva. Flyttade som 14-åring till Boston med sin familj. Flyttade tillbaka till Moskva 1991.

Familj: flickvännen Darya Oreshkina, sonen Vladimir, 15 år, dottern Yael, 12, och sonen Gessen, 20 månader.

Aktuell: Mottar på fredagen årets Tucholsky-pris på Kulturhuset i Stockholm. I motiveringen står att hon "med personligt mod och litterär sprängkraft skildrat hoten mot utsatta minoriteter och kampen för demokrati i dagens Ryssland”.

Tucholsky-priset delas ut av svenska PEN och ska gå till ”en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten”. Tidigare har bland andra Salman Rushdie, Nuruddin Farrah och Dawit Isaak fått det.

Framöver: I februari kommer Masha Gessens nästa bok, som handlar om Pussy Riot. Hon skriver på en bok om Bostonbombarna.

ANNONS