Gerb vann bulgariskt val

ANNONS
|

Det här var landets första val sedan det blev medlem i EU för två och ett halvt år sedan, men knytningen till den europeiska gemenskapen har inte gjort det politiska livet mer stabilt. Sedan kommunismen föll 1989 har sittande regering åkt på däng i varje val - så även nu.

De fem vallokalsundersökningar som redovisades igår kväll visade alla att högerpartiet Medborgare för europeisk utveckling (Gerb), som bildades ett år efter förra valet, kammade hem runt 40 procent av rösterna.

Partiet når nästan upp till de 121 mandat som krävs för egen majoritet. Den borgerliga Blå koalitionen lovade att ställa upp som partner i en regering efter att ha fått kring 8 procent enligt mätningarna.

ANNONS

Gerb har gått till val på hårda tag mot maffian och korruptionen, vilket är ett måste för att återvinna förtroende i EU-kretsen. Efter fusk med stödpengar höll EU-kommissionen ifjol inne drygt 5 miljarder kronor av bidragen till Bulgarien.

Gerbs informelle ledare är Boyko Borisov, en tidigare livvakt och polischef. Han har blivit populär som borgmästare i Sofia.

- Vi får se om vi kan forma en regering själva eller med vem vi kan bilda en koalition, sa han till bulgarisk tv igår kväll.

Regeringen har de gångna fyra åren letts av socialistpartiet, som nu föll tillbaka stort och såg ut att bara få 17 procent.

Riktigt illa gick det för ex-kung Simeons parti som inte verkar klara spärren på 4 procent.

Det visar tydligast hur instabilt partiväsendet är. Simeon kom 2001 tillbaka till landet från sin exil. Han bildade genast ett nytt parti och blev premiärminister efter storseger i valet samma år. I förra valet halverades dock väljarstödet till 20 procent. Partiet har suttit med i socialisternas impopulära regering, vilket straffade sig.

- Jag hade inte väntat det här resultatet, men folkets röst är Guds röst, sa Simeon igår.

Det enda parti i regeringen som höll ställningarna var bulgarienturkarnas parti DPS, som fick omkring 10 procent enligt mätningarna. Det motsvarar ungefär turkarnas andel av befolkningen, även om den frågan är omstridd. Bulgarienturkarna tvångsflyttades i stor utsträckning till Turkiet innan den kommunistiska regimen föll i Bulgarien.

ANNONS

Ett starkt val gjorde också högernationalistiska Attack. Det EU-kritiska partiet, som är fientligt mot turkar och romer, fick nära 10 procent.

I valet fanns flera kandidater misstänkta för koppling till organiserad brottslighet. De hade utnyttjat valregler som ger häktade möjlighet att släppas fria för att kunna kampanja i val. Men ingen av dessa såg igår kväll ut att bli vald, vilket hade gett immunitet under fyra år i parlamentet.

ANNONS