Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europakommissionens högkvarter i Bryssel. Arkivbild. Bild: Francisco Seco
Europakommissionens högkvarter i Bryssel. Arkivbild. Bild: Francisco Seco

Genombrott i brexitförhandlingarna

Storbritannien och EU har kommit överens om flera villkor för hur landets utträde ur unionen ska se ut, skriver den slovakiske kommissionären Maros Sefcovic på Twitter.

Enligt den slovakiske kommissionären Maros Sefcovic har Storbritannien och EU kommit överens om flera villkor för hur utträdet ska se ut, skriver kommissionären på Twitter, där han också har lagt upp en bild på sig själv tillsammans med den brittiske politikern Michael Gove.

Även Michael Gove har sagt att han är överlycklig över att ha nått en överenskommelse, enligt Sky news.

De positiva tongångarna kommer sedan den styrgrupp som har i uppdrag att sköta frågor kring utträdesavtalet enats om en principuppgörelse för hur gränsfrågorna på Nordirland ska skötas i praktiken.

I Dublin reageras det med glädje.

"Goda framsteg! Enighet om praktiskt samarbete och flexibilitet frö att göra det så hanterbart som möjligt för folk och företag", skriver utrikesminister Simon Coveney på Twitter.

Återstår att se om enigheten i styrgruppen också kan följas av enighet bland de förhandlare som under hela året haft betydligt svårare att enas om framtida handel och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien.

”Läget just nu väldigt knepigt”

Den brittiske premiärministern Boris Johnson ska träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ”inom de närmaste dagarna”.

Johnson själv har tidigare andats både optimism och pessimism.

– Läget just nu är väldigt knepigt. Men man måste vara optimist, man måste räkna med kraften i sunt förnuft, säger premiärministern till BBC i London.

– Vi får se var vi står inom de närmaste två dagarna, men den brittiska regeringens position är att vi är redo att engagera oss på alla nivåer, politiskt eller på annat sätt och är redo att pröva allt. Men det finns gränser som ingen förnuftig och oberoende regering eller land är redo att gå över och det måste folk förstå, säger Johnson i samband med att han övervakade den första vaccineringen med det nya covid-19-vaccinet på ett sjukhus i London.

Tätt schema i Bryssel

Schemat är intensivt för såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson de närmaste dagarna:

Onsdag: Veckans kommissionsmöte för von der Leyen under förmiddagen i Bryssel. Johnson deltar i premiärministerns frågestund tidig eftermiddag i parlamentet i London.

Torsdag: von der Leyen närvarar när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel under eftermiddagen och kvällen.

Fredag: Fortsatt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för von der Leyen, även med ett särskilt möte för euroländernas ledare.

Lördag: FN och Storbritannien arrangerar ett klimattoppmöte via webben, på femårsdagen av Paris-avtalet.

Fakta: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.