Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre försvarsministern och marinkårsgeneralen James Mattis vänder sig mot presidenten och anser att vi nu ser följderna av tre år utan moget ledarskap. Bild: Boris Grdanoski
Förre försvarsministern och marinkårsgeneralen James Mattis vänder sig mot presidenten och anser att vi nu ser följderna av tre år utan moget ledarskap. Bild: Boris Grdanoski

Generaler i protest mot Trumps militärhot

Försvarsministern och hans företrädare gör det, även andra generaler. De motsätter sig att militär sätts in mot demonstranter i USA. Nu tycks även presidenten backa från sitt eget hot.

Under oroligheterna efter en svart mans död vid ett polisingripande har gator och torg beskrivits som krigszoner. President Donald Trump har uppmanat polis och nationalgarde att agera med kraft och dominera. Han har sagt sig vara beredd att sätta in soldater för att återställa ordningen.

På order av justitieminister William Barr kördes i turbulensen demonstranter bort utanför Vita huset för att presidenten själv skulle kunna gå över gatan för att visa upp sig för fotografer utanför St Johnskyrkan med en bibel i handen. En upprörd församlingspräst talade om bryska metoder och tog i amerikanska nyhetskanaler avstånd från att en kyrka används i politiska syften.

Presidentens agerande i krisen har väckt protester inte bara från hans demokratiske motkandidat i presidentvalet Joe Biden. Trumps företrädare Barack Obama riktar sig till landets unga svarta och manar till samling och en reformering av polismyndigheternas bruk av våld.

– Hur tragiska de senaste veckorna än har varit, så svåra och skrämmande och osäkra som de har varit, har de också inneburit en möjlighet för människor att bli medvetna om dessa underliggande tendenser, säger han.

"Chockerande misslyckande"

Den tidigare presidenten George W Bush kallar det ett "chockerande misslyckande" att så många svarta trakasseras och hotas i sitt eget land. George Floyds död plågar honom och hans fru Laura, säger han, och anser – i indirekt kritik av den sittande presidenten – att det är dags att lyssna snarare än att tillrättavisa.

Mindre väntat är att försvarsminister Mark Esper vid en presskonferens satte sitt jobb på spel och motsatte sig att militär beordras ingripa mot demonstranter enligt en lag från 1807.

– Alternativet att använda militär i aktiv tjänstgöring i en polisiär roll borde bara vara en allra sista utväg och enbart användas i ytterst allvarliga situationer. Vi befinner oss inte i en sådan situation nu och jag stödjer inte beslutet att åberopa den aktuella lagen, sade Esper.

Samma kväll tycktes Trump ha tänkt om och uppgav för tv-kanalen Newsmax TV att han kanske inte behöver använda sig av militär. Det beror på, jag tror inte det, sade han enligt Reuters.

"Tre år utan moget ledarskap"

Den tidigare försvarsministern, marinkårsgeneralen James Mattis, bröt tystnaden efter att Trump i praktiken tvingande honom att avgå. Det sker i ett mycket kritiskt uttalande publicerat av The Atlantic:

"Vi bevittnar nu följderna av tre år utan moget ledarskap", säger han. "Donald Trump är den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket, han låtsas inte ens försöka. I stället försöker han splittra oss."

"När jag tog värvning för runt 50 år sedan svor jag att stödja och försvara konstitutionen. Jag kunde inte drömma om att soldater som svurit samma ed under några som helst omständigheter skulle kallas ut för att kränka sina landsmäns grundlagsskyddade rättigheter", skriver Mattis vidare.

Trump avfärdar sin tidigare försvarsminister med ett nedlåtande inlägg på Twitter.

"Förmodligen det enda som Barack Obama och jag har gemensamt är att vi båda hade förmånen att få sparka Jim Mattis, världens mest överskattade general", skriver han.

Den pensionerade generalen John Allen kallar måndagen – då Trump hotade med militären – som en fruktansvärd dag för den amerikanska demokratin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.