Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Benny Gantz, 59, tidigare överbefälhavare. Leder mittenpartiet Hosen l’Israel. Bild: Oded Balilty

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

General ger sig in i israeliska politiken

TEL AVIV. Den gamle ÖB:n gick till generalangrepp på Benjamin Netanyahu i ett tv-tal på tisdagskvällen. Benny Gantz är den splittrade israeliska oppositionens stora hopp i valkampen – men alla är inte övertygade om att han har laddat med skarpa skott.

Premiärminister Benjamin Netanyahu dominerar totalt Israels politik sedan tio år. Enligt alla opinionsmätningar ser han ut att gå mot en säker seger i parlamentsvalet i april – trots alla hot om åtal för korruption som hänger över honom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu seglar en gammal general upp som en allvarlig utmanare till Netanyahu. Som ledare för ett nybildat mittenparti får den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz överraskande fina siffror i opinionsmätningarna. Kanske för att han länge legat lågt och tigit om var han egentligen står politiskt.

På tisdagskvällen bröt han tystnaden med ett linjetal som direktsändes i de centrala nyhetssändningarna i Israels tre ledande tv-kanaler. Han gick till kraftfull attack på Netanyahu utan att nämna honom vid namn och anklagade premiärministern för korruption och för att splittra landet.

– En stark regering ska ena landet, inte söndra och härska. I min regering är det nolltolerans för korruption, sade Benny Gantz.

– Vi behöver och kan ha något annorlunda. En regering som jag leder kommer att söka fred. Men om det visar sig att vi inte kan nå fred den här gången ska vi skapa en ny verklighet och stärka Israel, sade han.

Visar att de tar honom på allvar

Det var ett tal med stark inriktning på Israels försvar, något som kan tilltala högerväljare som tröttnat på Netanyahu och alla anklagelser om mutor och oegentligheter som kretsar kring premiärministern. Gantz lovade slå vakt om Jerusalem som Israels ”enade” huvudstad, att aldrig lämna Golanhöjderna och Jordandalen och att inte låta palestinierna ”hota vår identitet som en judisk stat”.

Han presenterade samtidigt en annan före detta ÖB som partner i sitt parti: den starkt högerprofilerade Moshe Ya’alon som tidigare varit försvarsminister i Netanyahus regering men fick sparken efter att ha kommit i konflikt med premiärministern.

Det var ännu på tisdagskvällen oklart vilket intryck talet gjorde på väljarkåren. Men de politiska motståndarna riktade skarp kritik mot Gantz och utmålade honom som ”vänster”, vilket visar att de tar honom på stort allvar.

– Den som säger att han är varken höger eller vänster, han är vänster, sade Benjamin Netanyahu.

Kulturminister Miri Regev, en av Netanyahus förtrogna i regeringspartiet Likud, sade att ”Gantz är den nya vänstern” och anklagade honom för en rad försummelser under ÖB-tiden. En huvudlinje i Likuds kampanj blir att försöka urholka generalens ställning som säkerhetspolitisk auktoritet.

Motto: ”Bara de starka vinner”

Även efter Benny Gantz tv-tal är många osäkra på var han egentligen står politiskt. Den israeliska väljaropinionen står långt till höger, många är för en hårdför linje mot palestinierna och mot territoriella eftergifter så länge freden syns avlägsen. Netanyahu har gång på gång kunnat bilda regering i spetsen för en högerkoalition och ser ut att gå mot sin fjärde valseger sedan 2009.

Många bedömare misstänker att Gantz siktar på att göra ett starkt val för att sedan kunna göra anspråk på posten som försvarsminister i Netanyahus nästa koalition.

Så han aktar sig noga för att framstå som ”vänster”. Han vill vara en samlande kraft i mitten. ”Det finns inte längre höger eller vänster, bara Israel – framför allt”, låter refrängen i hans nya val-låt.

Samtidigt betonar han i långa militära karriär och har en mycket tuff framtoning i sina kampanjvideor. I tre filmer skryter han med hur han som ÖB ledde kriget mot Hamas i Gaza 2014. Under mottot ”Bara de starka vinner” meddelas i filmerna att Israel dödade mer än ”1 364 terrorister” och förstörde ”6 231 mål” under kriget – och att delar av Gaza bombades ”tillbaka till stenåldern”. I en fjärde kampanjfilm säger Gantz att Israel måste ”sträva efter fred”.

Huvudpersonerna i Israels val

# Premiärminister Benjamin Netanyahu, 69, ledare för nationalistpartiet Likud (enhet). Har lett högerkoalitioner sedan 2009 och var också premiärminister 1996–1999. Utlyste nyval i ett försök att hinna före ett åtal för korruption, enligt många bedömare.

# Benny Gantz, 59, tidigare överbefälhavare. Leder mittenpartiet Hosen l’Israel (betyder styrka/motståndskraft för Israel). Ligger tätt efter Netanyahu i förtroendemätningarna.

# Yair Lapid, 55, tidigare finansminister och ännu tidigare journalist och tv-stjärna. Leder mittenpartiet Yesh Atid (det finns en framtid).

# Avi Gabai, 51, tidigare företagsledare. Leder det socialdemokratiska Arbetarpartiet, en gång Israels maktparti men i dag en skugga av sitt forna jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.