Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Hallnäs/TT
Bild: Johan Hallnäs/TT

Gatuprotester efter kupp i Sudan – minst sju döda

På måndagsmorgonen inleddes en statskupp i Sudan efter att militären upplöst det civila styret, fört bort politiska ledare och utlyst undantagstillstånd. Flera invånare samlades på gatorna och demonstrerade för demokratin.
Minst sju personer uppges ha dödats och 140 personer skadats.

På måndagen tog sig flera invånare ut till huvudstadens gator för att protestera mot militärkuppen som ägde rum.

Tidigt på morgonen skedde det på anmodan från SPA, den mest framträdande gruppen inom en demokratirörelse, och senare på uppmaning av premiärministern Abdalla Hamdoks Kansli.

Under demonstrationerna ska skarp ammunition avfyrats mot aktivisterna, som viftade med flaggor och brände däck för att göra en markering. Demonstranterna ska också ha försökt blockera vägarna med tegelstenar.

Minst sju döda och 140 skadade

Enligt BBC News protesterade människor långt in på natten. Det är minst sju personer som har dödats och omkring 140 personer som skadats.

Protesterna började efter det att militären fängslat Abdalla Hamdok, hans fru, ministrar i hans regering och civila medlemmar av det styrande rådet.

Militärkuppen är något som har skakat hela världen och ledare från olika länder har reagerat starkt på händelsen. Enligt BBC News ska USA ha anslutit sig till Storbritannien, EU, FN och Afrikanska unionen för att leta efter de politiska ledarna som förflyttats till okända platser i Sudan.

Enligt källor till AFP ska FN:s säkerhetsråd sammanträda på tisdagen för att diskutera utvecklingen.

Flygplatser hålls stängda

Utrikesdepartementet har inte kännedom om att några svenskar drabbats i oroligheterna. Svenskar på plats uppmanas att följa händelseutvecklingen och hålla sig informerade.

Internationella flygningar ska vara inställda och stadens flygplatser helt stängda. Telefonlinjer och internet ska också ligga nere, enligt BBC News.