Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tunnelbanetåg i Istanbul. Arkivbild: AP Photo/Emrah Gurel.
Tunnelbanetåg i Istanbul. Arkivbild: AP Photo/Emrah Gurel.

Gatuhunden Boji åker kollektivt varje dag

Gatuhunden Boji håller människor i Istanbul sällskap ombord på färjor, bussar och tunnelbanetåg. Den senaste tiden har han blivit uppmärksammad på sociala medier efter att invånare lagt upp bilder på honom, rapporterar Reuters.

En hund med guldbrun päls vid namn Boji lever ute på gatan i Istanbul, Turkiets största stad. De senaste två månaderna har han blivit uppmärksammad på sociala medier efter att ett flertal invånare lagt upp bilder på honom – och idag han har till och med ett eget konto med mer än 50 000 följare, något som Reuters tidigare skrivit om.

LÄS MER: Sydkorea kan införa förbud mot att äta hund

Varje dag sitter Boji utanför färdmedlen och väntar artigt på att passagerarna ska kliva av och intar sedan en plats i den mellersta delen. Vissa dagar sitter han och bara blickar ut över staden, medan han andra dagar kan ligga på golvet precis intill passagerarna.

Men enligt Metro Istanbul sätter Boji färg på passagerarnas liv.

Spårat hans resor

”Vi har märkt att en hund använde våra tunnelbanor och tåg och att han vet vart han ska gå. Han vet var han ska ta sig ut. Det är som om han har ett syfte”, säger Aylin Erol, från Metro Istanbul till Reuters.

Med hjälp av ett mikrochip har tjänstemän kunnat spåra Bojis resor genom staden. De har kunnat konstatera att han åtminstone brukar åka förbi 29 tunnelbanestationer om dagen, och att han vissa dagar även har besökt en ögrupp som ligger strax utanför stadens kust.

"Du tar tåget och plötsligt får du syn på Boji. Och titta på honom. Han ligger precis så här. Du ler bara och fångar verkligen ögonblicket. Detta är vad Boji framkallar hos människorna. Han påminner oss också om att vi fortfarande kan njuta av Istanbul även när vi rusar omkring”, säger Aylin Erol till Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.