Gatorna kokar i protesternas Syrien

ANNONS
|

Klagorop blandades med slagord när ett böljande hav av sörjande på måndagen bar sju likkistor genom den syriska staden Homs. Dagen innan hade säkerhetstjänst skjutit skarpt och dödat minst sju människor, de som nu fördes till sin sista vila.

Somliga kistor var öppna, andra var klädda i den syriska flaggan och deltagarna i processionen ropade efter regimens fall, uppgav nyhetsbyrån Reuters.

Gatorna "kokar"

–Gatorna kokar i alla städer efter gårdagens blodbad, sade en människorättsaktivist i Damaskus för TT via telefon:

Hon avfärdade löften om ett hävt undantagstillstånd och sade att regimens politiska utspel inte går att ta på allvar. Regimen lovar runt, men fortsätter att skjuta ihjäl demonstranterna.

ANNONS

–Jag tror att de har svårt att välja mellan våld och politik, men just nu har våldet segrat hos regimen, sade hon.

Farligare att sluta

Regimen försöker blidka protesterna men demonstranterna har inte låtit sig övertalas, deras offer fortsätter att växa. Dessutom finns en rädsla för vad som sker om Bashar al-Assads regim lyckas trycka ner upproret. Trots den livsfara som demonstranter utsätter sig för finns Bahrain i färskt minne. Där kvästes den "arabiska våren" brutalt och säkerhetsstyrkor har sedan gripit och torterat många som vågade höja sin röst.

Faktum är att det kanske är för farligt att sluta demonstrera.

–Alla vet att alla som på något sätt har deltagit i den här kampen kommer drabbas av regimens hämnd, säger hon.

Hemligt USA-stöd

Strömmen av diplomatpost fortsätter, med Wikileaks försyn, att läcka och på måndagen avslöjade tidningen The Washington Post att USA:s utrikesdepartement i hemlighet stött oppositionella syriska grupper.

Telegrammen visar att USA kan ha överfört motsvarande 37 miljoner kronor till en grupp exilsyrier, för hjälpa dem att från London driva den satellitsända tv-kanalen Barada TV.

De amerikanska diplomaterna varnar i telegrammen för att regimen inte skulle se med blida ögon på bidragen, om dessa upptäcktes.

Syriens president Bashar al-Assad är född 1965 och son till landets förre president Hafez al-Assad. När fadern dog i juni 2000 valdes Bashar med stor majoritet till landets nye ledare.

När Bashar al-Assad år tog över som president väcktes en optimism och syrier började diskutera politik i vad som kom att kallas "Damaskusvåren". En viss frihet uppstod under en kort period, innan regimen brutalt kväste oppositionen.

Bashars äldre bror Basil al-Assad väntades tidigare efterträda fadern, men dog 1994 i en bilolycka. (TT)

ANNONS