Gaslighting är årets ord enligt ordboksföretaget Merriam-Webster.
Gaslighting är årets ord enligt ordboksföretaget Merriam-Webster. Bild: Gorm Kallestad

”Gaslighting” utsett till årets ord 2022

Det här är en text om årets ord. Eller är det verkligen så? Är det inte bara något du fått för dig?
”Gaslighting” är årets ord 2022.

ANNONS
|

Det är det amerikanska ordboksföretaget Merriam-Webster som har utsett årets ord. På sin sökfunktion på sin hemsida visade det sig att sökningar på ordet ”gaslighting” har ökat med 1 740 procent i år.

Till skillnad från tidigare år så går det inte att härleda sökningarna till någon särskild händelse. Till exempel var 2021 års mest sökta ord ”vaccin”, med anledning av coronapandemin.

– Det är ett ord som har ökat snabbt i det engelska språket, speciellt de senaste fyra åren, det var verkligen en överraskning för oss, säger Peter Sokolowski, redaktör på Merriam-Webster, till AP.

På andraplats kom ordet oligark som kan härledas till Rysslands invasion av Ukraina. På tredjeplats kom Omikron, en variant av coronaviruset.

ANNONS

Ingrid Bergman i filmen

Ordet finns även i det svenska språket och har samma betydelse som på engelska. Det är en form av manipulation där avsikten är att få offer att tvivla på sig själv eller sin egen uppfattning.

Gaslighting kan användas både i relationer men också av politiker och makthavare för att få omgivningen att göra som förövaren vill.

Termen härrör från pjäsen Gasljus (Gas light) från 1938 och har även filmatiseras med Ingrid Bergman i huvudrollen 1944. I den filmen luras Ingrid Bergmans rollfigur att hon är psyksjuk men i själva verket är det hennes man som ligger bakom händelserna.

LÄS MER:Fråga psykologen: ”Blir jag gaslightad?”

LÄS MER:Så vet du om du är utsatt för psykisk misshandel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS