Den brittiske spionen George Blake på ett fotografi från 2006. Arkivbild.
Den brittiske spionen George Blake på ett fotografi från 2006. Arkivbild.

Gamle spionen Blake tror ännu på socialismen

Den brittiske gamle KGB-spionen som flydde till Sovjetunionen 1966 fyller nu 95 år. Och George Blake säger sig fortfarande tro på den socialistiska saken.

ANNONS
|

– Om jag inte trodde på den skulle jag redan vara död, säger Blake i en intervju med rysk tv.

Georgij Ivanovitj, som han kallas i det "nya" landet, är en av få ännu levande av de legendariska spionerna från det kalla kriget och han kan se tillbaka på ett äventyrligt liv.

Efter att ha tillfångatagits av nordkoreanska styrkor under Koreakriget i början av 1950-talet erbjöd sig Blake att spionera för Sovjetunionen. Under sitt arbete för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 överlämnade han mängder av namn på brittiska agenter i Östeuropa till Moskva, och berättade även om en hemlig tunnel i Östberlin som användes av Väst för att avlyssna telefoner.

ANNONS

Rymde efter fem år

Han avslöjades av en polsk dubbelagent, fängslades 1961 och dömdes till 42 års fängelse. Men han lyckades fly från Wormwood Scrubs-fängelset efter fem års fångenskap med hjälp av en irländsk kriminell, två antikärnvapenaktivister – och en repstege.

Blake gömde sig under två månader i en lägenhet i norra London innan han smugglades med färja över Engelska kanalen. Troligen kördes han till Östberlin gömd i en skåpbil. Blake kom senare till Moskva där han sedan bland annat sågs offentligt 1988 under begravningen av en annan berömd brittisk spion och landsförrädare – Kim Philby.

Gillade vodka

Blake har tidigare sagt att han alltid trivts i sitt nya hemland, att han lärt sig uppskatta vodka och det trevliga jobbet på forskningsinstitutet Imemo – där de inte jobbade så mycket "men hade väldigt kul."

Nu säger han att han inte ångrar "ett ögonblick" av livet och att han fortfarande ser fram emot återstoden "med optimism".

Och tron på socialismen finns alltså kvar.

– Kanske är det här slutet av mitt liv, men det är inte slutet på den väg som mänskligheten måste resa för att nå idealen i ett socialistiskt samhälle, säger han.

Fakta: Brittiska spioner som flydde

De brittiska underrättelseorganen var i hög utsträckning infiltrerade av östliga underrättelse- och spionorgan under det kalla kriget.

Fyra berömda brittiska spionerna av världsklass lyckades fly till Sovjetunionen. Det handlar om mästerförrädaren Kim Philby och hans studiekamrater från Cambridge Guy Burgess och Donald Maclean. Det gjorde också den mindre kände men lika farlige britten George Blake.

Deras spioneri och flykt österut har skildrats i många artiklar, böcker och filmer genom åren.

ANNONS