Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel. Arkivbild.

Gabriel till tyska turkar: Ni hör hemma här

Tyskt pass eller ej – "Ni hör hemma här". Det skriver Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel i ett öppet brev till landets turkar.

Brevet, som publicerats på både tyska och turkiska i tidningen Bild , kommer efter en irriterad ordväxling mellan regeringarna i Berlin och Ankara. Upprinnelsen är en händelse tidigare i juli, då en grupp människorättsaktivister fängslades nära Istanbul. Bland de gripna finns svensken Ali Gharavi och tysken Peter Steudtner. I torsdags skärpte tyska UD sin reserekommendation för Turkiet.

"Jag skulle vilja vända mig till er, också i hela tyska regeringens namn. Ni om några har blivit varse de stora svårigheter våra relationer till Turkiet står inför", skriver Gabriel och fortsätter:

"Vänskapen mellan tyskar och turkar är en stor skatt. Vi har alltid stått upp för goda förbindelser till Turkiet, eftersom vi vet att en bra relation mellan Tyskland och Turkiet är viktig för er. Men när hedervärda tyska medborgare kastas i fängelse kan den tyska regeringen inte passivt se på. Vi måste skydda våra medborgare."

Åtgärderna som vidtas riktar sig inte mot turkar, vare sig i Turkiet eller i Tyskland, försäkrar Gabriel.

"Oavsett hur besvärliga de politiska banden mellan Tyskland och Turkiet är står det klart att ni, människor av turkiskt ursprung i Tyskland, hör hemma här. Med eller utan tyskt pass."