Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gabriel Byström: Svårt att förutse detta

Tre frågor till GP:s Gabriel Byström som var på plats i Etiopien när rättegången inleddes.

Var domen väntad?

- Hela rättegången har präglats av en stor portion ovisshet, det har därför varit svårt att försöka förutse en eventuell utgång. Det faktum att den etiopiske premiärministern Meles Zenawi i ett tidigt skede kommenterade skuldfrågan har givetvis gjort det hela än mer svårbedömt. Det är alldeles uppenbart att det funnits ett starkt politiskt intresse för fallet. Samtidigt - efter att ha suttit och hört försvarssidan montera ned åklagarnas bevisning under den andra delen av rättegången var det nog få som trodde att Martin Schibbye och Johan Persson skulle dömas för medhjälp till terrorbrott.

 

Vad kan straffet bli?

- Det har förekommit flera olika uppgifter om maxstraffets längd för de två åtalspunkter som återstått. För den allvarligare form av olaga inresa som Persson och Schibbye åtalats för ligger maxstraffet enligt de senaste uppgifterna på tio år. För den andra åtalspunkten, som rör stöd terrorism, ligger maxstraffet mellan 15-25 års fängelse. Enligt uppgifter yrkade åklagaren på minst 18 års fängelse.

Vad händer nu?

- Nu ska försvaret sätta sig ned och analysera domen tillsammans med de åtalade. I nästa vecka bestäms påföljden. Därefter får man ta ställning till ett eventuellt överklagande. Risken med ett överklagande är att processen, med eventuellt ny rättegång, drar ut på tiden. Alternativet är att inte överklaga men att arbeta genom olika kanaler för att försöka få till stånd en benådning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.