Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustaf Göthberg (M) blev i helgen gripen i Belarus i samband med demonstrationerna.
Gustaf Göthberg (M) blev i helgen gripen i Belarus i samband med demonstrationerna.

Göteborgske moderatpolitikern gripen i Belarus

Den göteborgske moderatpolitikern Gustaf Göthberg greps i helgen under demonstrationerna i samband med valet i Belarus. Han släpptes efter några timmar i arresten men fick betala några hundra rubel i böter.
– Jag hade nog inte kunnat se mig själv i spegeln om jag hade suttit på en uteservering i Göteborg när man vet vad som sker där, säger Gustaf Göthberg till SVT Nyheter.

Gustaf Göthberg är till vardags moderatpolitiker och förste ersättare till EU-parlamentet för Moderaterna samt ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborgs kommun. I helgen åkte han som privatperson till den belarusiska huvudstaden Minsk för att stötta sina oppositionella vänner.

Detta med anledning av demonstrationerna mot att president Lukasjenko omvaldes för en sjätte mandatperiod med slutsiffror på över 80 procent av rösterna. De oppositionella accepterar inte valsiffrorna och menar att valet var riggat.

Det som fick den belarusiska polisen att gripa Gustaf Göthberg var att han filmade utanför en vallokal i Minsk.

– Jag ägnade mig åt ”störande av allmän ordning” påstod polismannen och raderade bilderna, säger han till SVT Nyheter.

”Kommer bli blodigt”

Gustaf Göthberg fick sitta i arrest i några timmar och betala några hundra rubel i böter som följd för ordningsstörningen. Han tycker att gripandet överskuggas av scenerna som utspelade sig när han kom ut från arresten. Då såg han människor på gatorna som viftade med den förbjudna belarusiska flaggan, tjutande biltutor och applåder.

Trots att Gustaf Göthberg ser positivt på de oppositionellas mod att stå upp mot diktaturen är han orolig för utvecklingen i landet.

– I det korta loppet tror jag att det kommer bli blodigt, om inte EU markerar. Långsiktigt sett har de senaste dagarna visat att det finns en hel generation unga belarusier som identifierar sig som européer och som inte varit politiskt aktiva tidigare. Lukasjenko har tiden emot sig.

Enligt utländska observatörer har inget val i landet varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet. Till skillnad mot för fem år sedan är inte heller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats för att övervaka valet. Då levde inte valet upp till demokratikriterierna, enligt organisationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.