Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgare fick 29 000 i fortkörningsböter

Vid vissa fartkameror i Norge är var tredje fortkörare på bild en svensk. Ingrid från Göteborg fick 29 000 kronor i böter och är upprörd över att inte ha fått se bildbevisen. Hon hade två val: betala eller gå i fängelse.

GP avslöjade i våras att det är många svenskar som får höga böter för fortkörning i grannlandet. Vid vissa sträckor och kameror visade det sig att var tredje fortkörare var svensk. Då hade en svensk som kört 146 kilometer i timmen på en 80-sträcka också fått ett strängare straff – 16 dagars fängelse.

Ingrid ingår numera i statistiken. I slutet av förra året bodde hon i Lilleström och arbetade som undersköterska i Oslo. Plötsligt började det dimpa ned fortkörningsböter i hennes brevlåda: åtta tillfällen som skett under en vecka. Totalt var böterna på 29 000 norska kronor. Hastighetsöverträdelserna, som enligt Ingrid skulle ha inträffat i en tunnel, handlade om att ha kört för fort 5-7 kilometer vid olika tillfällen på en 80-sträcka.

- Jag följde bara trafikrytmen. Fartkamerorna blixtrade heller inte, berättar hon.

Hon ringde till norska myndigheter och fick prata med en handläggare. Ingrid ville se bilderna och bad att få dem hemskickade för att bli övertygad om att det var hon som kört bilen. Under den perioden hade hon fått besök av en släkting som också använde fordonet vid något enstaka tillfälle.

Svaret blev att hon fick ta sig till norska eller svenska polisen för att få se bildbevisen. Hon uppmanades också att erkänna fortkörningarna via en förenklad handläggning och betala hela beloppet. Handläggaren öppnade dock för att det totala bötesbeloppet då skulle bli reducerat. Alternativet var fängelse.

Ingrid ville inte riskera det utan skrev på handlingarna. Hemma finns nu en avbetalningsplan som hon följer och betalar 2 500 kronor i månaden men utan reducering. Trots uppgörelsen där hon erkänt fortkörningarna är hon fortfarande upprörd över behandlingen:

- Det känns väldigt fel. Jag har ju inte skadat eller dödat någon. De verkar vara ute efter att sätta dit så många svenska bilister som möjligt. Förmodligen ger det en bra inkomst till norska statskassan.

Hennes förhoppning är att den kostsamma erfarenheten blir ett varnande exempel för andra svenska bilister som ska köra bil i Norge.

- Jag har aldrig åkt fast för fortkörning tidigare. I Norge bör man köra extra försiktigt, åtminstone om man har svenskregistrerad bil.

Ingrid heter egentligen något annat.

LÄS OCKSÅ: Norska fartkameror tar svenska bilister

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.