Göteborgare fast med 1,4 ton kokain

ANNONS
|

Den 4 juni slog den franska tullen till mot en segelbåt som låg 40 sjömil utanför ön Martinique i Västindien. I båten fann tulltjänstemännen 1,4 ton kokain, gömt bland ett antal jutesäckar.

Båten tillhör enligt Dagens Nyheter den 54-årige svenske mannen, som sedan den 6 juni sitter häktad på Martinique.

Största beslaget i Frankrike

Kokainbeslaget är det största som någonsin gjorts i Frankrike och beräknas ha ett värde på cirka 800 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 1,12 miljarder kronor på gatan i Göteborg.

– Det visar att det måste röra sig om en ganska omfattande organisation bakom, som har möjlighet att investera stora summor, säger Eric Blomstrand, chef för narkotikaroteln i Västra Götaland.

ANNONS

Lena Lundgren, vicekonsul på konsulatet vid svenska ambassaden i Paris, berättar för GP att mannen har tilldelats en advokat, men att ingen från ambassaden ännu har fått träffa honom.

- Vi har skrivit till mannen och frågat hur han mår och begärt att vår hederskonsul i Fort-de-France ska få komma och träffa honom, säger Lena Lundgren.

- Mannen har tilldelats en advokat, men utöver det avvaktar vi konsulns besökstillstånd, samt att förundersökningsdomaren blir färdig med sitt arbete, och det kan ta lite tid i Frankrike, säger Lena Lundgren.

Känd av polisen

54-åringen, som är skriven i Göteborg, är sedan tidigare känd av polisen och dessutom dömd för flertalet brott, dock inte för narkotikabrott. Han har suttit i ett antal företagsstyrelser och har skulder hos kronofogden på runt 50 000 kronor.

Mannen har drivit två företag men utan någon vidare succé. Båda företagen sysslade med import och försäljning av båtar samt transport.

Eric Blomstrand utesluter inte att kokainet kan ha varit på väg till Sverige.

– Det är inte helt otroligt att partiet skulle hit, jag känner ju till att det har pågått spaning längs kusten, men inte att det skulle röra sig om de här mängderna, säger han.

ANNONS

Svensk polis har bistått franska myndigheter

Enligt Blomstrand har svensk polis bistått de franska myndigheterna med tvångsmedel. Vilken typ av tvångsmedel det rör sig om, vill han däremot inte kommentera.

Tvångsmedel kan vara allt från frihetsberövanden till beslag och hemlig telefonavlyssning.

Enligt den franska tullen ska det finnas både svenska och spanska anknytningar till beslaget, som var avsett att säljas på den europeiska marknaden.

- Vi bedömer att utredningen kommer att ta lång tid, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Vilket den lokala polismyndigheten bekräftar.

- Vi håller honom tills hans dossier är avslutad och det kan ta allt från dagar till år. Inget datum är i satt för domstolsförhandlingar, säger en ansvarig vid Martiniques specialpolis för narkotikasmuggling.

- Jag vill inte kommentera om mannen var själv på båten, om han har erkänt eller huruvida han tillåtits ta emot besök eller inte, tillägger han.

ANNONS