Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgare bränner elfenben i Afrika

Under lördagseftermiddagen inleddes det största elfenbensbålet någonsin i Kenya. Över hundra ton elfenben sattes i brand som en markering mot tjuvjakten på elefanter. Skådespelarna Kristin Davis, Nicole Kidman och Leonardo Di Caprio var några av dem som var på plats för att stödja aktionen.

Elfenben till ett värde av 170 miljoner dollar och noshörningshorn för 70 miljoner dollar sattes under lördagen i brand. Syftet är att Kenya vill sätta press på övriga afrikanska länder att de ska jobba mer aktivt mot tjuvjakt på utrotningshotade djur.

–  Idag kan man köpa en noshörning för massor av pengar för att sedan skjuta ihjäl den, berättar Ragnhild Jacobsson från Göteborg som är på plats i Kenya för att stödja aktionen.

Kenyas president Uhuru Kenyatta tände på jättebrasan. Den väntas brinna i flera dagar i huvudstaden Nairobis nationalpark. Kenyatta har krävt ett totalförbud för handeln med elfenben, för att förhindra att vilda elefanter utrotas.

Det är tusentals elefantbetar från ungefär 9 000 elefanter till en sammanlag vikt på 105 ton, som ska eldas upp. Därtill kommer 1,35 ton noshörningshorn. De beslagtagna djurdelarna tros vara värda en bra bit över en miljard kronor på svarta marknaden. 

Totalt fyra presidenter ska vara på plats. Även Kristin Davis, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, George Soros, Elton John, och föredetta basketspelaren Yao Ming från Kina var med. Dessutom är alltså djurrättskämparna Ragnhild och Lars Jacobsson från Göteborg på plats.

– Jag har varit djur- och naturintresserad sedan jag var liten. Men det var först 2010 som jag började kämpa aktivt. Då startade jag organisation The Perfect World Foundation med min man. Jag tänker att vi behöver vara fler för att kunna rädda världen, säger Ragnhild över en knastrig telefonlinje.

President Kenyatta uppmanar nu andra länder att ta efter Kenya.

– Till alla tjuvjägare, era dagar är räknade! Pensionera er nu, sa president Kenyatta innan han tände på bålet.

Elfenbensbålet är klimax på det så kallade Giants club-mötet där afrikanska ledare diskuterat problemet med tjuvjakt på kontinenten. Toppmötet har pågått i tre dagar. Förhoppningen är att visa att länderna tar frågan på allvar, stigmatisera handeln med elfenben och att väcka ett större globalt stöd i frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.