Under lång tid har experter i hemlighet undersökt de mystiska hjärnstörningarna. Fem personer misstänks ha dött av sjukdomen. Bilden är från ett annat tillfälle.
Under lång tid har experter i hemlighet undersökt de mystiska hjärnstörningarna. Fem personer misstänks ha dött av sjukdomen. Bilden är från ett annat tillfälle. Bild: Matt York

Gåtfull hjärnstörning förvirrar och oroar läkare

Friska människor som har drabbats av spasmer, minnesförlust och hallucinationer är en gåta för läkare. Det kallas det mystiska kanadensiska klustret.

ANNONS
|

Det har inträffat i regionen Acadian i provinsen New Brunswick i Kanada. Aftonbladet var först i Sverige med att rapportera med hänvisning till The Guardian att människor utan symtom på sjukdom har fått spasmer, tappat minnet, börjat dregla och fått känslan av insekter som kryper på huden.

Folkhälsoexperter har under lång tid i hemlighet kartlagt det mystiska kanadensiska klustret.

– Vi vet inte vad som orsakar det. Just nu får vi bara fler patienter som verkar ha syndromet, säger Alier Marrero, som leder insatsen att knäcka gåtan, till The Guardian.

Läkare i Kanada är oroade över att de skulle kunna finnas en tidigare okänd hjärnsjukdom bakom en rad fall med minnesförlust, hallucinationer och muskelatrofi.

ANNONS

Experter: Det finns fler frågor än svar

Politiker i provinsen New Brunswick har krävt svar, men med så få fall säger experter att det finns mycket fler frågor än svar och har uppmanat allmänheten att inte få panik.

I mer än ett år har folkhälsomyndigheter spårat ett "kluster" av 43 fall av misstänkt neurologisk sjukdom i provinsen utan känd orsak, enligt The Guardian.

Invånarna fick först reda på utredningen förra veckan efter att ett läckt memo från provinsens folkhälsovård bad läkare att vara på utkik efter symtom som liknar Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, förkortat CJD – en sällsynt, dödlig hjärnsjukdom orsakad av felformade proteiner som kallas prioner.

”Vi samarbetar med olika nationella grupper och experter; emellertid har ingen tydlig orsak identifierats just nu”, heter det i memot.

Ett antal symtom inklusive minnesförlust, synproblem och onormala ryckiga rörelser utlöste en varning med Kanadas övervakningsnätverk för CJD. Trots de initiala likheterna gav screening inga bekräftade fall av denna sjukdom.

Nu undersöker en grupp av forskare, inklusive federala forskare, om det finns ett samband med ett tidigare okänt neurologiskt syndrom, eller en serie orelaterade men tidigare kända och behandlingsbara sjukdomar.

Alier Marrero, neurologen som leder utredningen, säger att patienter ursprungligen klagade på oförklarliga smärtor, spasmer och beteendeförändringar – alla symtom som lätt kunde diagnostiseras som ångest eller depression.

ANNONS

Skrämmande hallucinationer

Men under 18 till 36 månader började de utveckla kognitiv försämring och förändringar i bland annat muskelfunktioner och salviutsöndring. Ett antal patienter, skriver The Guardian, började också uppleva skrämmande hallucinationer, inklusive känslan av insekter som kryper på huden.

Läkarna gör en omfattande studie av patientens historia och undersöker hjärna och bland annat metaboliska och toxikologiska värden för att spåra avvikelser. Det görs i syfte att utesluta andra möjliga sjukdomar som demens, neurodegenerativa störningar, autoimmuna sjukdomar och infektioner.

Endast ett enda misstänkt fall registrerades 2015, men 2019 var det 11 fall och 24 år 2020. Forskare tror att fem personer har dött av sjukdomen. Enligt Michael Coulthart, chef för Kanadas CJD-övervakningsnätverk, har man inte sett något liknande under de senaste 20 åren.

Alier Marrero och hans team har konsulterat experter inom neurologi, miljöhälsa, fältepidemiologi, smitta som kan överföras från djur till människa och toxikologi för att bättre förstå vad som kan orsaka den mystiska sjukdomen.

De flesta fallen har anknytning till den glest befolkade regionen i den nordöstra delen av New Brunswick. Det totala antalet fall är fortfarande lågt men provinsen har en befolkning på färre än 800 000 personer. Hälsotjänstemän har vägrat att avslöja de exakta platserna för fallen, skriver The Guardian.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS