– Jag skulle säga nej på frågan om vi idag kan avgöra utgången av valet i nyckelstaterna, säger Courtney Kennedy, Pew Research Centers forskningschef.
– Jag skulle säga nej på frågan om vi idag kan avgöra utgången av valet i nyckelstaterna, säger Courtney Kennedy, Pew Research Centers forskningschef. Bild: Pew research center

Går det att lita på mätningarna inför USA-valet?

Går det att lita på opinionsmätningarna?
– De visar läget just nu, men inte valresultatet. Det är ju två veckor kvar till valdagen, säger Pew Research Centers forskningschef Cortney Kennedy till GP.

ANNONS
|

Cortney Kennedy är doktor i statskunskap från valforskningens Mecka, University of Michigan och har deltagit i det som opinionsforskarna kallar ”obduktionen” av mätningarna vid presidentvalet 2016. Då var Hillary Clinton segertippat och vann också tre miljoner fler röster än Donald Trump. Valresultatet i procent blev 48,2 för Clinton och 46,1 för Trump.

Men valsystemet med ”vinnaren tar allt” i delstaterna innebar att Trump vann 306 elektorsröster mot Clintons 232. Det är elektorsrösterna som avgör valet. När de valda elektorerna i elektorskollegiet senare röstade visade det sig dock att sju av dem inte lade sina röster på Trump och Clinton som de utlovat (elektorerna förväntas göra det men är inte formellt bundna). Därför blev resultatet 304 mot 227 i elektorskollegiet. Det påverkade inte valutgången eftersom det krävs 270 för att segra. Det var en rekordhög andel ”trolösa elektorer” 2016, två svek Trump och fem svek Clinton.

ANNONS

77 000 röster avgjorde till Trumps fördel

För opinionsmätarna var det svårt att pricka in valresultatet i valdistrikten i de jämna delstaterna. Sammantaget var det 77 000 röster, fördelade i de kritiska delstaterna, som avgjorde till Trumps fördel.

Pew tillhör de stora opinionsinstituten som inte bara mäter väljarnas preferenser under valåren utan som kontinuerligt följer opinionsströmmarna. Men också för de stora etablerade instituten uppstår en rad problem. Det handlar både om urval och svarsfrekvenser i olika grupper och i valet 2016 underskattades ”arbetarväljare” som traditionellt röstat demokratiskt, men som nu till en del röstade republikanskt och på Trump.

Det låga valdeltagandet gör det också svårt för opinionsmätarna. 2016 var deltagandet 54,7 procent om alla väljare över 18 år räknas oberoende av om de är röstberättigade eller inte, vilket är en siffra som brukar anges. Om mer korrekt endast röstberättigade räknas är valdeltagandet istället 59 procent.

De amerikanska opinionsinstituten har lärt mycket av förra valets missbedömningar – men påpekar att det inte var de utan medier, politiker och kommentatorer som ”gav” segern i förväg till Hillary Clinton.

Opinionsmätarna kallar sig ibland för ”vägmästare” av skälet att det inte går att få ett korrekt resultat med ovägda rådata utan att en rad olika faktorer måste vägas in för att få en rättvisande bild. Frågor måste även ställas på ett sätt så att det går att dra slutsatser av om de tillfrågade – som säger att de stöder en kandidat – verkligen går ut och röstar.

ANNONS

De amerikanska opinionsinstituten har lärt mycket av förra valets missbedömningar – men påpekar att det inte var de utan medier, politiker och kommentatorer som ”gav” segern i förväg till Hillary Clinton.

– Jag skulle säga nej på frågan om vi idag kan avgöra utgången av valet i nyckelstaterna, säger Courtney Kennedy. Opinionsmätningar är inte till för att förutse framtiden utan istället för att ge en ögonblicksbild av var väljarna befinner sig just nu. Att väljare valde Trump alldeles i slutskedet av valrörelsen förra gången är ett av skälen till felaktigheterna i mätningarna 2016.

Mätningar som går att lita på

Däremot, påpekar Kennedy, kan vi lita på mätningarna vad gäller väljarnas inställning till ekonomin och coronapandemin och även på hur de bedömer presidentkandidaternas sätt att hantera detta.

– Mätningarna visar tydligt hur väljarna tycker att administrationen klarat pandemin och där överväger de negativa bedömningarna. Bilden är mer splittrad när det gäller ekonomin.

Kennedy ser en klar skillnad i Pews mätningar mellan demokratiska och republikanska väljare när det gäller brevröstning. I 44 delstater är det möjligt att rösta med brev.

– Republikaner föredrar att rösta personligen i vallokalerna, säger hon. Demokraterna är mer villiga att rösta med brev.

17 miljoner väljare har redan röstat, vallokalerna i flertalet delstater har öppnat flera veckor före valdagen. 136 miljoner av de 230 miljoner röstberättigade deltog i valet 2016. Valdeltagandet tros öka i år.

ANNONS

Opinionsinstituten visar olika siffror för Trump och Biden, men det gemensamma för dem är att Joe Biden leder. När alla de stora opinionsmätningarna vägs samman i Real Clear Politics leder också Joe Biden. I flera av de avgörande delstaterna är det jämt men Biden har även här ett försprång, men inte med mer än att det ligger inom felmarginalen.

Kandidaterna har egna opinionsmätningar

Presidentkandidaterna inväntar inte opinionsmätningarna som publiceras. De har egna kvalificerade opinionsmätare som dagligen följer opinionsströmmarna. Dessa hemliga mätningar avgör både resor och vilka ämnen som tas upp. De egna mätningarna överensstämmer ofta med de stora opinionsinstitutens men ger en djupare dag-för-dag-bild.

Jimmy Carters opinionsmätare Pat Cadell gav dagen före valdagen 1980 en så klar negativ indikation på valvinden att Carter officiellt erkände sig besegrad när väljarna fortfarande röstade i Kalifornien. Något sådant har inte hänt sedan dess.

I år har Donald Trump istället redan ifrågasatt att valet går rätt till och sagt att han kanske inte godkänner valresultatet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS