Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/60

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gärningsmannen har identifierats av brittisk polis

Mannen bakom terrorattacken i London har identifierats som 52-årige Khalid Masood från Kent. Han har tidigare uträtts av underrättelsetjänsten MI5, enligt landets premiärminister Theresa May. Fem personer dog och 28 vårdas fortfarande på sjukhus efter onsdagens attack i London.

Under torsdageftermiddagen gick brittisk polis ut med identitet på den gärningsman som ligger bakom onsdagens attack vid det brittiska parlamentet i London. Mannen uppges vara 52-årige Khalid Masood, född i Kent och som de senaste åren har bott i West Midlands. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Khalid Masood hade tidigare dömts för en rad brott, men inte för några terrorrelaterade brott. Masood hade bland annat gjort sig skyldig till vålds- och vapenbrott samt ordningsbrott.

Enligt Sky News var Masood en trebarnsfar som tidigare hade arbetat som språklärare och var intresserad av bodybuilding. 

"Masood var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack", skrev polisen i ett uttalande.

 

Rammade folkmassa - attackerade polis

Det var strax efter fyra på onsdagen som den misstänkte gärningsmannen inledde sin attack genom att köra in i en folkmassa vid Westminister Bridge i centrala London. Sedan fortsatte gärningsmannen mot parlamentsbyggnaden där han körde in i en grind. Därefter ska han ha övergett fordonet och tagit sig in på parlamentsområdet. 

Där stötte han på polismannen Keith Palmer som blev ett av dödsoffren i attacken. Kort därefter sköts gärningsmannen av polisen.

28 på sjukhus

Totalt har fem personer mist livet hittills. Förutom gärningsmannen och polismannen uppges en kvinna i 40-årsåldern och en man i 50-årsåldern ha dött i attacken. Under torsdagskvällen meddelade den brittiska polisen att även en man i 75-årsåldern har dött efter att hans livsuppehållande vård stängts av.

28 personer vårdas på sjukhus, sex av dem med mycket allvarliga skador, säger Mark Rowley på polishögkvarteret Scotland Yard, enligt Reuters. 

Det brittiska parlamentet kunde öppna igen på torsdagsförmiddagen. Men säkerheten där ska ses över, säger Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon enligt Reuters. 

Tusentals samlades

Under torsdagskvällen samlades tusentals människor på Trafalgar Square i centrala London för att hedra dem som drabbades av onsdagens attack. Bland andra inrikesminister Amber Rudd och Londons borgmästare Sadiq Khan deltog i ljusmanifestationen.

– När Londonbor möter motgångar tar vi oss alltid samman, sa Sadiq Khan under talet han höll.

En tyst minut hölls också innan de första ljusen tändes.

IS tar på sig

Terrorgruppen IS tar på sig gårdagens dåd i London, enligt rörelsens propagandaorgan Amaq, rapporterar Reuters. Uppgifterna är dock inte bekräftade av officiella brittiska källor. IS har inte heller presenterat några bevis för att mannen ska ha varit aktiv inom terrornätverket.

Attentatsmannen har varit under MI5:s lupp för våldsbejakande extremism, det bekräftade Storbritanniens premiärminiser Theresa May på torsdagen.

Utredningen gällde våldsbejakande extremism, men lades senare ned. Enligt Theresa May rör det sig om ett flera år gammalt fall och gärningsmannen hade liten roll i utredningen. Han ska inte ha varit aktuell i någon pågående utredning. 

 

"Syftet var att tysta demokratin"

Gårdagens attack var ett terrordåd i syfte att tysta demokratin, sa premiärministern.

– Mycket har sagts om gårdagens terrorattack i London. Mycket mer kommer att sägas de kommande dagarna. Men det bästa svaret finns inte i politikernas uttalanden, utan i vanliga människors gärningar. Utanför dessa väggar idag - i scener som återspeglas i städer över hela landet - fortsätter miljoner av människor som vanligt och går vidare med sina liv.

– Gatorna är fulla av människor. Kontoren likaså. Kaféer är fulla av liv. Medan jag talar kommer miljontals gå ombord tåg och flyg för att resa till London, och för att med egna ögon se den bästa staden på jorden. I dessa handlingar - miljontals normala handlingar - finner vi det bästa svaret mot terrorismen, sa hon. 

Åtta personer har gripits efter gårdagens förmodade terrordåd i London. Polisen i Storbritannien har genomfört räder på sex adresser i Birmingham, London och på andra platser. 

DIREKT: Terrorattack vid brittiska parlamentet

 

"Var en hjälte"

Räderna har koppling till utredningen av gårdagens attentat vid det brittiska parlamentet, då en person mejade ned fotgängare med bil och knivhögg en 48-årig polisman till döds innan han sköts ihjäl av polisen.

– Den polisman som dödades under dådet i London var en hjälte, säger Theresa May.

LÄS MER: Här försöker ministern rädda polisens liv

LÄS MER: Han skyddade parlamentet - blev mördad

Inga uppgifter om svenskar

På torsdagen hade Utrikesdepartementet inte fått några uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i attacken.

– Vi har inga uppgifter om det i nuläget, men vi undersöker om så är fallet, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.