Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gärningsmän som lemlästar hästar sprider skräck i Frankrike

Över trettio hästar har brutalt lemlästats eller dödats i Frankrike. Polisen utesluter inte att satanistiska grupper ligger bakom brotten.
– Jag får magknip när jag tänker på det, säger göteborgska Emelie Renman Åquist, showryttare utanför Paris.

Sedan i vintras letar den franska polisen efter vem eller vilka som brutalt torterat ett trettiotal hästar i olika delar av landet. Nu har till och med den franska underrättelsetjänsten kopplats in.

Gärningsmännen har använt kniv, elchocker eller pistolskott. De har stuckit ut ögon, skurit av öron eller könsorgan på djuren.

– Vissa av hästarna har skadats allvarligt, andra har dödats. Jag får magknip varje gång det talas om nya dåd, säger 34-åriga Emelie Renman Åquist från Göteborg.

Där vill de andra hästägarna inte att journalister kommer på besök. De är rädda för att adressen ska röjas på sociala medier och locka dit förövarna. Så stark är skräcken.

Häromdagen hittades ett fullblod med avskuren hals i en hage i Bretagne.

Höga järngrindar och kameraövervakning

– Det måste vara väldigt sjuka människor som beter sig så här, menar Emelie som sedan ett par år arbetar som showryttare på Hästmuseet, Musée du Cheval i Chantilly sex mil norr om Paris. Just nu är hon i full färd med att repetera för en ny hästshow.

– Här är dock alla hästar i säkerhet, säger hon och låser noggrant de höga järngrindarna till stallet som liknar ett slott.

Hon pekar på kameraövervakning och berättar att museet även har säkerhetsvakter.

– Stallet där min egen häst finns är mer utsatt, säger hon.

Rädsla för att locka dit förövarna

Där vill de andra hästägarna inte att journalister kommer på besök. De är rädda för att adressen ska röjas på sociala medier och locka dit förövarna. Så stark är skräcken.

– För att öka säkerheten sover en hästägare i stallet hela natten nu och han har fått förstärkning av hundar, berättar hon.

Polis har dock fått hård kritik för att inte ha lyckats gripa en enda gärningsman sedan i vintras. Ändå har över etthundrafemtio personers alibin kontrollerats. Eftersom regeringen ser med allvar på det som sker, har även underrättelsetjänsten kopplats in.

Jordbruksminister Julien Denormandie besökte häromdagen en ridskola i mellersta Frankrike som attackerats.

– Jag lovar göra allt för att få fram sanningen, sade ministern till tidningen Ouest France.

Polis har dock fått hård kritik för att inte ha lyckats gripa en enda gärningsman sedan i vintras. Ändå har över etthundrafemtio personers alibin kontrollerats. Eftersom regeringen ser med allvar på det som sker, har även underrättelsetjänsten kopplats in.

– Människan kan resa till månen. Men fransk polis är inte kapabel att gripa gärningsmännen. Det är uruselt, tycker showryttaren Elodie som pausar på en bänk vid Hästmuseet i sensommarsolen.

Jacques Diacono, vid myndigheten som ansvarar för kampen mot attacker mot miljö och folkhälsa (Oclaesp) säger i en tidningsintervju att åtminstone en fjärdedel av fallen har utförts av människor. Tydligen kan inte rovdjur uteslutas vissa gånger.

I Frankrike finns cirka en miljon hästar och omkring 10 000 gårdar där man föder upp hästar. Våld mot djur kan ge upp till två års fängelse och 30 000 euro, cirka 310 000 kronor i böter. Men Nicolas Demajean chef på Hoppets ranch, Le ranch de l’espoir , tycker inte straffet räcker:

– Man borde minst fördubbla straffen, säger han och berättar att han numera går beväpnad.

– Jag tänker försvara mig ifall gärningsmännen slår till, säger han.

Nicolas struntar därmed i inrikesministerns uppmaning att inte ta lagen i egna händer. För ett par veckor sedan blev Nicolas överfallen mitt i natten.

– Det var grisarna som väckte mig. När jag tittade ut från sovrummet såg jag två män stryka omkring på gården.

På Hoppets ranch tar man hand om hästar, åsnor, getter, katter och hundar som behandlats illa av människor. När Nicolas gick ut blev han överfallen.

– Men jag lyckades slå till den ene i huvudet med min krycka, som jag bär efter en arbetsskada.

Han säger att då försvann männen. Tre hästar skadades samma natt. Det har gjort att Nicolas inte kan sova lugnt om natten längre.

Fransk polis och landets underrättelsetjänst utesluter inte att religiösa sekter eller satanister skapat en ny sadistisk rit.

Fransk polis och landets underrättelsetjänst utesluter inte att religiösa sekter eller satanister skapat en ny sadistisk rit. Nicolas tror det kan vara möjligt.

– För när djuren dödats eller skadats har gärningsmännen tagit med en trofé som ett öra, ett öga eller könsorgan. Vidrigt!

Vi går ut på fältet till nitton år gamla hästen Biscotte. Nicolas visar att gärningsmannen skurit upp magen. På ena sidan finns ett femtio centimeter långt och djupt sår. Biscotte har blivit sydd, men det är sorgligt att se alla flugor som samlas kring såret i det trettio grader varma vädret. Personalen tvättar det flera gånger om dagen.

Varje natt kommer polisen förbi Hoppets ranch.

– Men man kan inte begära att de ska vara här dygnet runt, säger unge hästskötaren Dylan, som tillsammans med andra frivilliga går rundor på ägorna om natten.

– Fast skulle jag stå öga mot öga med en av skurkarna, ja, då skulle jag bli livrädd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.