"Gäng och poliser överallt"

ANNONS
|

När kravallerna i London spred sig från Tottenham till andra stadsdelar hamnade Mathilda Karlsson, 20, mitt i dem.

– Jag blev rädd när jag fick ett sms att det var upplopp nära mitt hem, säger hon.

Mathilda Karlsson från Borås har bott i stadsdelen Croydon i London i fem månader. Hon har aldrig tidigare upplevt området som stökigt eller varit rädd. Men i går eftermiddag fick hon en chock.

– Jag var på jobbet och klockan fem fick jag ett sms från min kompis att jag inte skulle komma hem, det var kaos på gatorna utanför, berättar hon.

Mathilda fick sms:et vid femtiden, klockan sex slutade hon jobba. Hon väntade en halvtimme innan hon beslutade sig för att ta tunnelbanan hem. Busstrafiken var indragen.

ANNONS

– Jag fick gå den sista biten hem, ungefär 20 minuter. Då såg jag maskerade gäng och poliser överallt, men också vanligt folk som promenerade hem samtidigt som man hörde polissirener tjuta. Det var en konstig syn och det var underlig stämning, berättar hon.

När hon kom hem såg hon att spelbutiken under hennes lägenhet hade fått rutorna krossade. Överallt på gatan låg glassplitter, soptunnor och gatstenar.

Mathilda Karlsson bor ihop med tre kompisar i en lägenhet på första våningen och de var oroliga att de skulle kunna råka illa ut om upploppen fortsatte.

– Men det lugnade ned sig betydligt. Senare på kvällen var gatan nästan helt folktom, säger hon.

Men på andra gator i stadsdelen Croydon fortsatte upploppen. Två av Matildas kompisar såg brinnande bussar och gäng som hetsade polisen.

Nu befinner sig Mathilda Karlsson i Borås. Hon flög hem från London i morse för en veckas semester och hon tvekar inte att åka tillbaka, trots alla oroligheter.

– Jag ser fram emot att komma hem, jag har aldrig känt mig osäker innan. Jag pratar dagligen med mina vänner som är kvar där och såvida det inte händer något allvarligt åker jag tillbaka om en vecka.

Svenskan Angelina Stenvall bor i Stratford i nordöstra London, nära de områden som härjas av upplopp.

ANNONS

I Stratford ska en stor del av nästa års OS-tävlingar avgöras. Ett nytt köpcentrum har byggts i stadsdelen. Det är nu stängt och skyddas av polis.

Där Angelina bor är det lugnt, men hon hör sirener hela tiden.

- Det har varit plundringar i princip runt hela Stratford, men inte just här.

Varför har Stratford klarat sig?

- Jag vet inte. Men det är många poliser. Kanske vill de försvara det nya köpcentrumet.

Angelina har själv inte sett något av plundringarna och upploppen.

- Jag har försökt undvika de drabbade områdena. Det är så de flesta gör. Men så fort man åker västerut härifrån, finns det en gata där allt är plundrat.

Hon har hört talas om otäcka händelser.

- Det var en person som blev nedslagen, och när en annan försökte hjälpa honom blev den personen rånad. Det är helt sinnessjukt.

Är du rädd?

- Nej, inte rädd. Men jag åker inte till ställena där det händer saker.

Ingen av hennes vänner har skadats eller gripits.

- Men vi ringer runt och håller koll på varandra. Varnar för farliga vägar och sådant.

Angelina är 25 år och kommer från Boden. Hon har bott ett år i London där hon studerar psykologi på universitet.

ANNONS

Vad är den grundläggande orsaken till det som händer, tror du?

- Jag tror det har att göra med stora klasskillnader. Det finns mycket missnöje i London, särskilt i de fattiga områdena. Det är som om folk bara väntat på en anledning till det här. Det är en stor frustration som kommer ut. London är en väldigt dyr stad, och alla har inte pengar.

Vad kommer att hända, tror du?

- Det kommer inte att sluta just nu. Men det dör nog ut om några dagar, stegvis. Det kanske går för långt till slut. Som allt annat har det en klimax.

Vad kan politikerna göra för att stoppa det som pågår och för att det inte ska upprepas?

- Se till att det inte finns så mycket missnöje. Men det är en stor fråga.

ANNONS