Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fyra snabba om Kataloniens folkomröstning

På söndagskvällen stängdes vallokalerna i Katalonien efter en folkomröstningen som har kantats av oroligheter och våldsamma sammandrabbningar. GP ställer fyra frågor till GP:s Hanna Rydén som är på plats i Barcelona.

Hur har stämningen varit under dagen?  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har varit oroligt under dagen. Jag såg tidigare personer för och mot självständighet drabba samma och det var en hätsk stämning. Jag har inte sett något polisvåld själv, men jag har sett flera bilder och videos på det. Efter omröstningen har det varit segerstämning bland katalaner. Omröstningen en viktig ståndpunkt för dem, oavsett resultat. Folk jublar. 

Vad kommer veckans sammandrabbningar får för konsekvenser? 

– Jag tror att sammandrabbningarna har fått fler personer att rösta. Jag har inte sett så många rädda. Tvärtom. Det har motiverat folk som inte hade tänkt rösta att rösta ändå. Men det kommer troligen även att öka splittringen mellan Katalonien och Spanien. Många kritiserar polisens agerande och menar att det inte hör hemma i ett demokratiskt land. 

Efter folkomröstningen sa Spaniens premiärminister att det inte hade genomförts någon omröstning vad innebär det?

– Det är svårt att veta vad det kommer att leda till. Men det visar hur splittrat landet är och det här eldar bara på splittringen. Nu gäller det att regeringarna pratar och förhandlar med varandra. Som det är nu har de två olika verkligheter. Att de under dagen har sagt olika siffror på hur många som har skadats är en symbolik för det. 

Vad kommer den här omröstningen leda till?

–  Det vet man inte. Den ena sidan säger att det är en legal omröstning och den andra säger att den är illegal. Det är många frågetecken nu. Hur många röstade? Har det gått rätt till? Är det en omröstning? Kommer verkligen Katalonien att utropa en egen stat? 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.