I ett uttalande säger FN:s generalsekreterare António Guterres att tiden för att vända klimatkatastrofen håller på att rinna ut och att det nu är bråttom att agera.
I ett uttalande säger FN:s generalsekreterare António Guterres att tiden för att vända klimatkatastrofen håller på att rinna ut och att det nu är bråttom att agera. Bild: Theresa Wey

Fyra dystra rekord för klimatet: ”Inte en sekund att förlora”

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att mänskligheten är på väg mot en global klimatkatastrof, om vi inte agerar skyndsamt. Fyra negativa klimatrekord sattes under 2021.
– Vi har inte en sekund att förlora.

ANNONS
|

När FN:s meteorologiska organisation WMO under onsdagen presenterade 2021 års klimatrapport var inte goda nyheter som stod i fokus. Fyra viktiga nyckelindikatorer för klimatförändringar satte nämligen nya rekord under året; koncentration av växthusgaser, höjning av havsnivån, havstemperaturen och havsförsurning.

I ett uttalande säger FN:s generalsekreterare António Guterres att tiden håller på att rinna ut och att det nu är bråttom att agera, men att det finns en lösning.

– Världen måste agera inom detta decenniet. Men de goda nyheterna är att livlinan finns precis framför ögonen på oss, nämligen förnyelsebar energi. Vi har inte en sekund att förlora, därför föreslår jag idag fem åtgärder för att kickstarta omställningen till förnybar energi.

ANNONS

Förutom ökad tillgång till förnybar energiteknik och förnödenheter, så föreslog han också en tredubbling av privata och offentliga investeringar i förnybar energi och ett slut på subventioner av fossila bränslen, vilket enligt WMO idag uppgår till ungefär elva miljoner dollar per minut.

LÄS MER:Göteborgsbolagens utsläpp är gigantiska – att prata om det räcker inte

LÄS MER:Meteorolog: Vårtorkan bekymmersam

LÄS MER:Matsvinnets påverkan på klimatet negligeras

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS