Jacqueline Moudeina är en av fyra som delar på årets Right Livelihood-pris.
Jacqueline Moudeina är en av fyra som delar på årets Right Livelihood-pris.

Fyra delar Right Livelihood-pris

ANNONS
|

Jacqueline Moudeina, jurist och människorättskämpe från Tschad, belönas för att ha startat en internationell rättsprocess mot landets förre president Hissène Habré, vars regering bär ansvar för 40000 politiska mord på 1980-talet.

–Hon arbetar både på gräsrotsnivå och med internationella processer, en fantastiskt stark kombination, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood-stiftelsen.

Pristagaren Ina May Gaskin, känd barnmorska som på 1970-talet bildade kollektivet The Farm i Tennessee, har utvecklat metoder för att ge kvinnor stöd i att föda naturligt i hemmet.

–Hon är en viktig röst för kvinnors val av den förlossningsmetod som passar dem bäst, säger Ole von Uexkull.

ANNONS

Organisationen Grain prisas för sitt stöd till småbrukare och för arbetet med att dokumentera länders köp av jordbruksmark i tredje världen. Mark motsvarande halva EU:s jordbruksareal har bytt ägare de senaste åren och tusentals bönder har förlorat sin utkomst.

Hederspriset går till "Kung Sol", den kinesiske entreprenören Huang Ming, som är världens största tillverkare av solvärmesystem. Hans produkter sparar på ett år lika mycket energi som fås ut av kol från tio mellanstora kinesiska gruvor.

/TT

Instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull "för att hedra och stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem".

Han försökte först intressera Nobelstiftelsen för idén, men fick nej. Då finansierade han själv priset genom att sälja en värdefull frimärkssamling. Fonden har sedermera utökats med privata donationer.

Priset går främst till personer och organisationer som verkar för social rättvisa, mänskliga rättigheter samt med freds- och miljöarbete. Årets prissumma, 150000 euro, närmare 1,4 miljoner kronor, delas av tre pristagare. Priset delas ut den 5 december i Sveriges riksdag. (TT)

ANNONS