Venezuelas president Nicolás Maduro med höga militärer på onsdagen.
Venezuelas president Nicolás Maduro med höga militärer på onsdagen.

Fyra dödade – Maduro eggar på militären

Minst fyra demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkorna under de senaste protesterna mot Venezuelas president Nicolás Maduro, enligt oppositionen. Maduro eggar i sin tur på de väpnade styrkorna mot "förrädare".

ANNONS
|

- Ja, vi är i strid. Håll fortsatt hög moral i denna kamp att avväpna alla förrädare, alla kuppmakare, sade han under ett tv-sänt tal omgiven av höga militärer vid en tillställning.

- Ingen kan vara rädd. Det är timmen för att försvara vår rätt till fred, fortsatte han under ceremonin där cirka 4500 militärer närvarade enligt militären.

ANNONS

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som bland annat stöds av USA, har manat till "de största protesterna i Venezuelas historia". Militären har inte följt uppmaningarna att ansluta sig till oppositionen men spänningarna har ökat sedan Guaidó i januari med hänvisning till konstitutionen utropade sig själv till tillfällig president och hävdade att Maduros nya mandatperiod var illegitim.

Kvinna dödsskjuten

Fyra personer har skjutits till döds vid de två senaste dygnens protester mot Maduro, enligt oppositionen. Dödsoffren ska ha krävts i huvudstaden Caracas och i staden La Victoria, och innefatta en 14-åring och en 16-åring.

Flera sammandrabbningar har bland annat inträffat mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor på en motorväg intill den militära flygbasen La Carlota i östra Caracas.

46 människor har förts till sjukhus i samband med protesterna. Fler än 150 personer har frihetsberövats.

Ministrar träffas

Maduro stöds i sin tur av Ryssland. USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska enligt en uppsatt amerikansk källa sannolikt ta upp frågan om Venezuela när han träffar sin ryske kollega Sergej Lavrov i Finland i nästa vecka. Under onsdagen talade de två med varandra i telefon om läget och enligt officiella uppgifter står de mycket långt ifrån varandra.

Militären tycks alltså stå fast vid Maduros sida. Men spekulationer om en omvändning tog fart när den förre oppositionsledaren Leonard Lopéz, som suttit i husarrest sedan 2017, framträdde i tisdags efter att ha fritagits av vad som sades vara Guaidó-trogna soldater. Nu har 25 soldater sökt asyl på Brasiliens ambassad medan Lopéz och hans familj sökt skydd på Spaniens ambassad.

ANNONS

Maduro fortsatte med att säga att militären nu kan ge världen en lektion.

- Att visa att i Venezuela finns väpnade styrkor som står enade som aldrig förr, som besegrar kuppförsök av förrädare som säljer sig för dollar från Washington.

TT-AFP

Fakta: Styret i Venezuela

Landets allt mer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS