Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En glädjestrålande Erna Solberg tillsammans med dottern Ingrid Solberg och Sigbjørn Aanes tittar prognoserna på tv.

Fyra år till för Solberg i Norge

Det blir fortsatt högerregering i Norge. Høyres Erna Solberg har – sedan Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre erkänt nederlag – bjudit in till samtal om hur hon ska regera vidare.

Statsminister Erna Solberg talade inför jublande anhängare på Høyres valvaka vid midnatt. Hon tackar för stödet hos väljarna och samarbetet inom Höyre.

- Kära alla ni. Tusen tack för insatsen. Och tusen tack till de hundratusentals väljare som har röstat på oss säger hon, enligt norska medier.

"Fyra nya år"

- Vi har fått fyra nya år för att vi har levererat resultat på det vi har lovat, säger Sohlberg.

- Det här är en arbetsseger. Det är ett lagarbete, säger hon till stort jubel.

Hon har bjudit in partiledarna i Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre för samtal om hur de ska föra samarbetet vidare.

- Vi har ett tydligt mandat. Jag tror att vi kan hitta bra sätt att diskutera med partierna på, säger Erna Solberg.

"Klarade det inte"

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre önskade tidigare under kvällen Solberg lycka till.

- Vi ska gå igenom det här ordentligt. Vi har ett resultat som är en stor besvikelse för vårt parti eftersom vi hoppades på att ersätta regeringen. Vi klarade inte det.

- Vi kommer att vara en stark opposition i stortinget, säger Jonas Gahr Støre i den traditionella midnattsdebatten som hålls direkt på valet.

Stabilt för Fremskrittspartiet

De fyra borgerliga partierna behåller sin majoritet med 89 mandat, enligt prognosen när över 85 procent av rösterna hade räknats.

De rödgröna partierna, inklusive Miljøpartiet De Grønne och Rødt, får 79 mandat.

Regeringspartiet Fremskrittspartiet ligger på ungefär samma resultat som i förra valet. Partiledaren Siv Jensen tackade tårögd partikamraterna på valvakan.

- Det har varit en formidabel valkamp. Ni har varit så duktiga, säger hon.

- Låt oss tänka tillbaka fyra år, på alla dem som gladde sig åt att mobba Fremskrittspartiet i regeringen. Alla spådomar har kommit på skam, säger Siv Jensen.

Låg arbetslöshet

Johannes Bergh är statsvetare och forskare vid Institutt for samfunnsforskning och han anser att det är ett överraskande gott reslutat för den borgerliga regeringen.

- Det goda resultatet kan förklaras på så sätt att det går bra i norsk ekonomi och att arbetslösheten är låg i landet. Man har helt enkelt styrt landet på ett bra sätt, säger han till TT.

Svein Erik Tuastad är statsvetare vid universitetet i Stavanger och anser att AP:s tapp är en stor överraskning.

- Det stora oppositionspartiet går tillbaka igen och det var inte många som såg det komma. Det är ovanligt och tyder på att det råder en kris för socialdemokraterna i Norge, men vi vet samtidigt inte vem som bär ansvaret för det, säger han till TT.

Andelen kvinnor som har valts in till Stortinget ser ut att för första gången vara över 40 procent, rapporterar NTB.