Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kvarlevorna efter den brittiske sjökapten som var den första som seglade runt Australien har hittats. Bilden är från Australiens största stad Sydney.

Fynd av sjöfarargrav gläder Australien

Kvarlevorna efter en brittisk sjökapten som satte Australien på kartan har hittats i London.

Arkeologer har under en enorm utgrävning på en gammal begravningsplats letat efter Matthew Flinders kropp bland tiotusentals andra. De har nu hittat en skylt som identifierar kaptenens kvarlevor. Han begravdes i juli 1814, men gravstenen togs senare bort och kvarlevornas befarades vara försvunna.

- Flinders satte Australien på kartan med hjälp av sin envishet och expertis som sjöfarare och upptäckare, säger arkeologen Helen Wass, enligt nyhetsbyrån AFP.

Flinders gav ut en bok där han beskrev sin resa runt Australien 1802–1803, och slog fast att landet var en sammanhängande landmassa. Han ses som en hjälte av många australier med europeisk härkomst. Stationer, gator, och orter över hela landet har namngetts efter honom.

Nyheten om att Flinders kvarlevor hittats kommer dagen före den australiska nationaldagen, som firas till minne av den 26 januari 1788 då de första kolonisatörerna anlände.

"Mot alla odds, och lagom till Australia Day, har Matthew Flinders hittats", skriver Sydney Morning Herald.

Många aboriginer kallar dock dagen "invasionsdagen", och ser den som en symbol för européernas övergrepp mot ursprungsbefolkningen. En debatt har pågått de senaste åren om att ändra nationaldagens datum.